Applåder i kammaren när m, kd, fp och c röstade att pensionärsskatten ska vara kvar

De som är äldre idag har jobbat och slitit, ofta under ett mycket långt arbetsliv. De gjorde det för att barnen skulle få det bättre än de. Nu behöver många av dem vår hjälp. Det är dags att ge något tillbaka till den generation som investerade i oss. När hälsan sviktar och kroppen värker och man inte klarar sig hemma på egen hand – då ska hemtjänsten, vården och omsorgen finnas där. Och den ska vara av högsta kvalitet. Det är vår generations skyldighet!
Det är därför obegripligt att den moderatledda regeringen så fullständigt struntar i det välfärdsarv vi har att förvalta. De beskattar pensionen högre, nedmonterar vården och omsorgen, slumpar ut gemensamma tillgångar i form av vårdcentraler och äldreboenden och låter försäkringspatienter gå före i kön. Det är investeringar som tidigare generationer har arbetat ihop för vår gemensamma välfärd.
Det är också obegripligt att de borgeliga företrädarna i Riksdagen applåderade efter dagens votering då de fick igenom att pensionärsskatten ska vara kvar.


Kommentarer
Postat av: Berta

Var det på tv idag? det är inte lagt in på You tube.

Eller finns det inlagt i så fall vore det bra få en länk till det.

D.v.s applåder när man ville behålla pensionärsskatten

Annars finns det kanske på riksdagens webbsida.

2009-12-02 @ 21:59:31
Postat av: Berta

Kollade riksdagens sida. Det jag hittar är endast om pensionärsskatten som skulle sänkas för garantipensionärer.

Men om att pensionärsskatten ska vara kvar hittade jag inget om, den blir ju kvar men om det är ju redan beslutat, så någon förändring är ej skedd.

Här hittade jag webbfilmer och 17 debatter.Kan du ta fram vilken film det handlar om Monica.I övrigt tycker jag det är käpprätt åt helsefyr att skatten är högre för lika inkomst för sjuka, arbetslösa, liksom pensionärer.Att vi i Sverige skulle få skattediskriminering trodde jag inte.

Det räcker nu med all diskriminering som denna allians genomför.

2009-12-02 @ 22:13:27
Postat av: Johan Ingerö

Vilken pensionärsskatt? Du som sitter i finansutskottet, kan du inte ta och upplysa mig om var jag hittar denna skatt?

2009-12-03 @ 08:48:08
URL: http://ingero.blogspot.com
Postat av: Monica

Johan, jo jag vet att det finns folkpartiklar och andra borgare som sticker huvudet i sanden och låtsas som om de inte har en aaaaaning om att pensionärer betalar högre skatt än de som jobbar.Läs gärna reservationen från gårdagens beslut i kammaren från Skatteutskottet

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=Sk5Vid lika inkomster betalar i dag pensionärer mer i skatt än personer som arbetar. Denna klyfta mellan löntagare och pensionärer har helt skapats av den borgerliga regeringen. Pensionen är oftast lägre än den tidigare lönen före pensioneringen. Trots detta beskattas pensionsinkomsten högre än motsvarande förvärvsinkomst. Regeringen säger att det ska löna sig att arbeta. Det håller vi socialdemokrater med om. Men vi menar också att det ska löna sig att ha arbetat. Pension är uppskjuten lön. Rätt ska vara rätt, därför ska pension och lön beskattas lika.Vi socialdemokrater accepterar inte skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare.

2009-12-03 @ 10:24:48
Postat av: Johan Ingerö

Ni accepterade skillnaden när löntagarna kompenserades för nittiotalets egenavgifter. Varför inte nu? Jobbavdraget syftade till att få fler i arbete och öka intäkterna (vilket också skedde, enligt bland andra Konjunkturinstitutet.)Det syftade inte till att lätta pensionärernas skattebörda. Dock har pensionärerna också fått sänkt skatt, om än inte via avdraget. De betalar lägre skatt än under regeringen Persson.För övrigt tjänar även pensionärerna på de effekter som KI har identifierat. Deras pensioner är ju inte fonderade utan betalas av oss som arbetar. Det ansåg nämligen de tidigare generationerna att de kunde kosta på sig på sina barnbarns och barnbarnsbarns bekostnad.Och därmed har vi även fått viss klarhet i frågan om vem som investerade i vem.Eller hur?

2009-12-03 @ 12:22:58
URL: http://ingero.blogspot.com
Postat av: Berta

Svar Johan Ingerö. En pensionär med en genomsnittsinkomst på 13-14000 kr/ mån får betala ca.35-40000 kr mer i skatt än en löntagare.

under borgarnas mandatperiod.

Efter årskiftet sänks pensionerna. Samtidigt har priser på varor tjänster stigit inte minst hyra samt mat.

Det som sker nu i Sverige kan jämställas med nazisternas förföljelse av judar.

I Sverige förföljer och diskriminerar den borgeliga alliansen sjuka, arbetslösa, pensionärer detta med att beskatta dem hårdare än löntagarna.

Dessutom så förtrycker man sjuka. orsakar onödigt lidande samt förkortar många sjukas liv genom den utförsäkring som kommer ske vid årskiftet.

På detta så tar man av dessa sjuka deras avgift för sjukförsäkringen vilkket leder till att 70 miljarder frigörs och det tänker denna förtryckarregim ta som skattesänkningar för främst högavlönade samt förmögna.Det lidande samt förkortande av liv som alliansen beslutat mot sjuka. Borde leda till fängelsestraff för de som röstade för denna sjukförsäkringslag och t.o.m hånade de sjuka genom applåder.

Högst anscariga är faktiskt Husmark.

men hela regeringen har gjort sig skylduig till brott i.o.m de förkortar enskilda människors liv

på ett plågsamt sätt.

Eidag är anser regering att cancer är en merit på arbetsmarknaden.

Snacka om skuul politik.

2009-12-03 @ 13:25:43
Postat av: Johan Ingerö

Folk som jämför svensk socialförsäkringspolitik med ett industrialiserat massmord i utrotningssyfte på miljontals män, kvinnor och barn är över huvud taget inte värd att debatteras med. Däremot är det anmärkningsvärt att Monica Green släpper igenom en sådan kommentar utan att ens kommentera den.För övrigt har Monica fortfarande inte svara på min fråga; vilken pensionärsskatt?

2009-12-04 @ 10:12:54
URL: http://ingero.blogspot.com
Postat av: bo widegren

Johan, du vet mycket väl vad som menas det är skillnaden i Skatteverkets tabeller, se http://www.skatteverket.se/skatter/skattetabeller/09/preliminar/main.4.6d02084411db6e252fe80008294.html#lontagare, där skillnaden mellan kolumn 1 för löntagare och kolumn 2 för pensionärer och 5 för arbetslösa och sjuka innebär en skattediskriminering av pensionärer och arbetslösa/sjuka med upp till flera tusen i månaden. Märkvärdigare än så var det inte, Johan. Men det svider för dem som får orättvist får betala mera. Egentligen innebär detta att pensionärer, arbetslösa och sjuka får finansiera delar av det s.k. jobbskatteavdraget, dvs det som Borg inte behövt låna till. Högerregeringen skattesänker ju på kredit inför valet!

2009-12-04 @ 20:28:01
Postat av: Johan Ingerö

Bo,Tack för medgivandet om att skattesänkningen är ett avdrag för de som arbetar, alltså inte för pensionärer. Däremot är skatten för pensionärer som arbetar faktiskt lägre än för vanliga löntagare. Är det något ni vill ändra på? Det kanske Monica kan svara på eftersom hon sitter i finansutskottet och därmed (i teorin) borde vara medveten om vad hennes partilinje säger.Det vore även tacknämligt om någon sosse kunde bemöta den faktiska tanken med jobbavdraget:1: Jobbavdraget ger mer pengar till konsumtion

2: Mer konsumtion innebär att fler arbeten kan skapas (KI har dessutom slagit fast att detta fungerat. Arbetslösheten hade alltså varit högre utan jobbavdragen.)

3: Fler som arbetar innebär fler som betalar till pensionssystemet - eftersom de flesta pensionärer inte får sina utbetalningar enligt det gamla systemet, alltså INTE uppskjuten lön.Ni behöver inte gilla det där. Men kom med något bättre då, och sluta hitta på fåniga skatter som inte existerar. Men jag antar att problemet är att ni inte längre har så många företrädare som förstår eller kan resonera kring ekonomiska frågor. Den kompetensen har slagits ut.För övrigt är det inget märkligt med tillfälliga underskott eftersom de åtstramningar som krävs för ständigt balanserad budget kan fördröja återhämtningen. Det är rätt basic nationalekonomi.Det viktiga är att man har en tydlig plan för när budgeten åter ska vara balanserad. Anders Borg säger 2013. Hur lyder er prognos? Kanske Monica kan upplysa oss?

2009-12-05 @ 12:59:05
URL: http://ingero.blogspot.com
Postat av: Hippe

Härligt initiativ från dig och andra sossar Monica! Trodde jag aldrig skulle få se sossar i första ledet för att sänka skatter, kanske inte nationalekonmiskt smart att sänka deras skatt först. Men helt rätt, platt skatt ska det vara. Allt ska skattas lika, lön, pension, hög som låg. Håller helt med :)

2009-12-05 @ 16:26:32
Postat av: Johan Ingerö

Ser att jag var lite väl snabb med tangenterna där. Jag menade alltså att de flesta pensionärer FÅR ersättning enligt det gamla pensionssystemet, vilket i sin tur innebär att det inte handlar om uppskjuten lön i just deras fall.Alltså:Dagens pensioner är inte fonderade, utan betalas av de som arbetar.Därmed är hög sysselsättning en förutsättning för pensionsutbetalningarna.Därmed är jobbavdraget bra, eftersom det enligt KI bidragit till sysselsättningsnivån.Därmed är det även bra att regeringen SÄNKT skatten för pensionärer som arbetar.Därmed faller Monica Greens argument.

2009-12-06 @ 23:15:15
URL: http://ingero.blogspot.com
Postat av: Monica

Läs gärna Thomas Östros debattartikel om pensionärsskatten

http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Pensionarer-och-beskattning/

2009-12-08 @ 09:11:38
Postat av: Monica

Hela vårt budgetförslag med inkomster och utgifter har ett starkare saldo än regeringens

läs mer

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Budget/

2009-12-08 @ 09:23:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0