Det är kallt men det finns hopp för möjligheternas land

Just nu debatterar Riksdagen samhällsekonomi, finansförvaltning och bidragen till kommunerna. Snön vräker utanför Riksdagshuset och snart ska Riksdagsledamöterna gå på julledighet. Det jävla skitåret (som Littorin kallar det) börjar äntligen ta slut

Det har varit en lång och kall höst på många sätt. Den kalla handens politik som den moderatledda regeringen driver har blivit allt tydligare. Stupstocken i sjukförsäkringen kryper närmre.

Krisen är global men Sverige halkar efter andra länder. Tillväxten sjunker mer i Sverige, och arbetslösheten stiger snabbare, än i EU. För detta bär regeringen ett ansvar.

Sverige halkar efter. Arbetslösheten växer snabbare i Sverige än i andra länder. Ungdomsarbetslösheten är 30% procent.

”Utanförskapet” ökar. Utanförskapet – beräknat på det sätt som moderaterna gjorde i valrörelsen - har på tre år ökat med 70 000 personer. Utbetalningarna av socialbidrag beräknas öka med 50 procent mellan 2008 och 2012.

Arbetsmarknadspolitiken inriktas på förvaring. Tre av fyra platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har avskaffats sedan regeringen tillträdde. I regeringens så kallade garantier får endast sju procent utbildning eller praktik.

Sverige har stora underskott i de offentliga finanserna. Under 2010 lånar regeringen över 100 miljarder kronor - bland annat till skattesänkningar. Sverige kommer att ha stora offentliga underskott under många år framöver.

Vi socialdemokrater har föreslagit en mäng åtgärder för att hålla sysselsättningen uppe, så att inte arbetslösheten biter sig fast och välfärden undergrävs. Vi måste se till att få fram fler livskraftiga företag och höja produktiviteten så att svensk konkurrenskraft stärks.

Men våra förslag röstas ned av borgerliga majoriteten här i Riksdagen.

Vi får se till att nästa år blir ljusare. Sverige är möjligheternas land och vi måste vända den negativa trenden.


Kommentarer
Postat av: lasse

Hur mörkt får man måla?Hur negativ får man bli?LÖJLIGT

2009-12-17 @ 21:10:23
Postat av: Olof H

Enligt SCB har den öppna arbetslösheten minskat under hösten 8,3% till 8%. Förstår att S vill framställa det som att landet är på väg åt h-e, men man önskar att framställningen skulle vara mer nyanserad. Jag röstade för 2 mandat perioder sen på S, men jag kunde inte förlika mig med att man ställde folk mot varandra beroende på om man tjänade pengar eller mindre. Varför är det fult att vara företagare i S version av Sverige?

2009-12-18 @ 17:07:40
Postat av: Johan Pettersson

"få fram fler livskraftiga företag och höja produktiviteten"

-Vad har ni för förslag som löser detta?

Förmögenhetsskatt?

2009-12-18 @ 19:14:39
Postat av: Sven

Näringsministern har noll koll

http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article6317320.ab


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0