Låt sjuka vara sjuka

Läkare slår nu larm om att svårt cancersjuka patienter tvingas jobba. Det handlar om patienter som är i det närmaste döende men som av försäkringskassan bedöms kunna söka ett heltidsarbete. Hur gick detta till? Hur kan det komma sig att vi år 2009 har en sjukförsäkring där svårt sjuka patienter inte får vara sjuka längre?

 Ja, en sak är säker. Ansvaret vilar inte på försäkringskassan. De följer bara de regler som den borgerliga regeringen beslutat om. Det är alltså regeringen Reinfeldt som ytterst ansvarar för att alltfler svårt sjuka nu förlorar sin sjukersättning och tvingas ut och söka nytt arbete. När det borgerliga förslaget klubbades i riksdagen så varnade vi socialdemokrater för att just detta kunde inträffa. Vi påpekade att en tidsgräns för hur länge en sjuk skulle få ersättning skulle kunna drabba människor oerhört hårt. De borgerliga riksdagsledamöterna ville dock inte lyssna, vare sig på alla remissvar som varnade för att förändringarna inte var genomtänkta eller på oss, utan utnyttjade sin majoritet och körde över oss. De hade dessutom mage att applådera sitt eget beslut, något som i dagens ljus framstår som närmast cyniskt.

Att jaga svårt sjuka är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Regeringen måste lyssna på vår och läkarkårens kritik. Reglerna måste göras mänskliga och sjuka tillåtas vara sjuka. Den bortre tidsgränsen i sjukersättningen måste bort. Det är en fråga om solidaritet mellan människor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0