Bättre kan vi

 

Sverige har goda möjligheter till en stark ekonomi och nya jobb. Men jobbkrisen och regeringens passivitet slår hårt mot vårt land. Varje dag kommer besked om nya varsel och stigande arbetslöshet.

Den moderatstyrda regeringen tog över en stark ekonomi. De sa att fler jobb var deras viktigaste fråga. De hade en historisk chans att investera i det som bygger Sverige starkt men istället prioriterades sänkt skatt. Mest för dem som tjänar bäst och redan har mest.

Men nya orättvisor löste inte Sveriges problem och den moderatstyrda regeringens politik har inte fungerat. På två år har antalet arbetslösa blivit över 20 000 fler. Särskilt ungdomarna är hårt drabbade. Sverige har nu den nästhögsta ungdomsarbetslösheten i hela EU.

En halv miljon löntagare har redan trängts ut ur a-kassan - samtidigt som jobbkrisen fördjupas för varje dag. Socialbidragen ökar redan nu i två tredjedelar av alla kommuner.

Trots att krisen förvärras för varje dag så står regeringen passiv. Varje ny dag i passivitetens tecken fördjupar jobbkrisen och leder till större underskott.

För oss är det självklart att nya jobb går före stora skattesänkningar. Vi säger nej till regeringens politik att låna till skattesänkningar till dem som tjänar bäst.

Vi vill se en politik för fler jobb genom entreprenörskap och företagande.

Vi vill investera i mer utbildning och forskning. Vi vill investera i gröna jobb och i välfärden. Och vi vill bygga trygghet för hopp och framtidstro.

Det är i de små företagen framtidens jobb växer fram. Därför måste villkoren för entreprenörskap stärkas. Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för de små företagen. Vi vill stärka tillgången på riskkapital och vi vill korta myndigheternas betalningstider.

Vårt näringsliv ska stå starkt när uppgången kommer. Därför ska vi möta krisen med en bred investering i en starkare utbildningslinje. Vi vill investera i 50 000 fler utbildningsplatser än regeringen. De av oss som förlorar jobbet ska ha goda möjligheter till att utveckla sin kompetens och stärka sin konkurrenskraft.

Vi vill bygga Sverige för framtiden genom att investera i de gröna jobben. Ett Sverige som är mer rättvist och hållbart. Vi måste bygga billiga hyresrätter, bygga om miljonprogrammen, rusta upp nerslitna skolor och investera i järnväg och kollektivtrafik. Vi vill också satsa på en smart bonus som skrotar ut de gamla smutsiga bilarna och ersätter dem med miljöbilar.

Vi vill också investera i välfärden. Vi tillför fem miljarder kronor extra till välfärden. Nu måste också regeringen lämna besked. Annars betyder jobbkrisen en kvalitetskris i välfärden. Det behöver inte ske. Men då krävs handling nu.

För att bryta krisen behöver vi också investera i trygghet för framtidstro. Regeringen har skapat en ny otrygghet. Då minskar konsumtionen och arbetslösheten stiger. Vi måste bryta otrygghetens negativa spiral. Vi vill förbättra för barnfamiljer, pensionärer och studenter. Vi vill sänka kostnaden för a-kassan så att fler kommer med. Vi vill förbättra villkoren för dem av oss som blir sjuka eller förlorar jobbet.

Regeringen skyller sitt misslyckande på finanskrisen. Men det var regeringen som trängde ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det är regeringen som har avvecklat tre fjärdedelar av den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Och det är regeringen - inte finanskrisen - som har satt stora skattesänkningar före en politik som skapar jobb.

Vi socialdemokrater tror på Sverige. Vi tar ansvar för Sverige. Vi vill föra Sverige ur krisen och vända utmaningar till möjligheter. Vi sätter jobben först.

Sverige kan Bättre.


Kommentarer
Postat av: Bengt Nilsson, sosse

Jag hoppas att de fem miljarderna till välfärden är villkorade, så att de inte direkt gå ner i fickorna till privata, lönsamhetskalkylerande företag som mer ser till en kortsiktig vinst de kan tjäna på kunder i form av skolbarn, sjuka och åldringar än att betjäna skolbarn, patienter och åldringar efter dessas behov i en offentigt driven välfärdssektor!

2009-02-06 @ 14:41:04
Postat av: Johan Pettersson

1) Sänkt skatt för dem som tjänar mest? Pratar du om jobbskatteavdraget som proportionellt ger mest sänkningar för dem som tjänar minst? Ge besked om du vill ta bort jobbskatteavdraget. Dessutom sänktes skatten även mellan 2000-2006.2)"På två år har antalet arbetslösa blivit över 20 000 fler" Va? Kan du förklara? Ser ut att vara en lögn.3) Ja ungdomar är drabbade. Regeringen löser det med mindre arbetsgivaravgifter för dem, ungefär som eran lösning. Största hindret är dock LAS som du kan nämna nästa gång.4)Socialbidragen ökar - ja men det är fortfarande pga ökad invandring som du vet!5)Låna till skattesänkningar? Kan du utveckla?6) Du vill se mer företagande och entreprenörskap! Samtidigt som du vill ha tillbaka förmögenhetsskatt, slopat jobbskatteavdrag, och inte reformera LAS. Hur vill du skapa mer företagande då?7 "sänka arbetsgivaravgiften för de små företagen" det är ju vad regeringen också gjort.8) Stärka tillgången till riskkapital - det har regeringen gjort genom slopad förmögenhetsskatt. Hur vill du göra?9) Regeringen satsar hårt på nya utbildningsplatser trots att det fortfarande står en mängd tomma platser.10) Regeringen satsar rekordmycket i infrastruktur. Även järnväg.11) Regeringen tillför ca 8 miljarder till kommuner & landsting i form av minskade arbetsgivaravgifter.12) Många som lämnade a-kassan har säkra jobb. Ska man inte avveckla arbetsmarknadsutbildning mitt i en högkonjunktur när det är personalbrist? Skattesänkningar före jobb? Skattesänkningar skapar jobb också!13) "Vi sätter jobben först" Väldigt trovärdigt från partiet som lät sjukpensionera hundratusentals människor i stället för att satsa på jobb de kunde ta.Hela ditt inlägg är ju fullt med floskler eller lögner som dessutom är poppulistiskt. Du får ju vara lite nyanserad när du kritserar regeringen, speciellt när S skulle göra likadant. Du får gärna utveckla hur du vill att regeringen ska göra.

2009-02-08 @ 11:29:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0