Finns centern, eller är de bara ett litet eko från moderaterna?

Dagens utspel innebär ökad osäkerhet för industrin. Att bygga tio nya reaktorer är inte en seriös utgångspunkt för breda energisamtal.


Det behövs en snabb utbyggnad av den förnybara energin - inte en dyr och långsam utbyggnad av kärnkraften. Regeringens besked om tio nya reaktorer innebär att investeringarna i det förnybara, vind och kraftvärme på sikt även vågkraft, blir dyrare på grund av brist på investeringskapital. De konkreta utbyggnadsplanera för el från kraftvärme ger10 TWh redan till 2015 och Svensk vindenergis prognos är 25 TWh ny vindel till 2020.


 Regeringens kompromiss bygger på en massiv elexport från Sverige till Tyskland och Polen. Nya elkablar ska byggas för att klara detta. Det är en seger för kraftindustrin som nu kan bygga subventionerad svensk vindkraft och kraftvärme men även ny svensk kärnkraft och sälja den till tyska priser. Förlorare är den svenska basindustrin. Kraftföretagen kommer alltid att sälja där de får högst pris och det som sätter priset i Europa idag är kolkraften. Vi vill prioritera den nordiska elmarknaden. Vi prioriterar därför utbyggnad av ny energikapacitet framför ytterligare kablar till kontinenten.


Borgarnas utspel är mest inriktat på att försöka splittra arbetarrörelsen det säger Stefan Löfven, ordförande i IF Metall, han är rädd för att alliansens energiuppgörelse mest är en taktisk manöver, enligt TT
- Han vill nu se förhandlingar med oppositionen och är rädd för att alliansen satsar för mycket mot en europeisk elmarknad.

- För IF Metalls del är det tillgången till el som är det viktiga, påpekar han. Det måste säkerställas att vi i Sverige har ett nyttoöverskott.

- Det finns utrymme för förhandlingar nu mellan alliansen och oppositionen.

- En annan fråga som han tycker är viktig är hur vi ska få fram fler aktörer på den svenska elmarknaden. I dag är det de tre stora, Vattenfall, Eon och Fortum, som sätter priset. Det finns ingen konkurrens.http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2614904_


http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2617762


Kommentarer
Postat av: Peter Friberg

Var står socialdemokraterna i energifrågan Monica?"Upp till bevis

­- Det är bra att regeringen går vidare med att energipolitiken står på tre ben. Det är dock avgörande att regeringen inte låser fast sig om de verkligen vill ha en bred politisk överenskommelse, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven."http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/98A514CE562EB0ABC1257554003D447E?OpenDocument2009-02-06 @ 11:36:24
URL: http://blogg.tidaholmarn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0