JOBBEN; JOBBEN; JOBBEN


Var har arbetslinjen tagit vägen? Var det inte så att den blå alliansen gick till val på att skaffa fler jobb? Nu låter det annorlunda, nu är det plötsligt billigare för staten att låta folk gå arbetslösa än att göra allt som står i deras makt för att rädda jobb. Dessutom sa den blå alliansen att det måste vara större skillnad för de som har ett jobb och de som inte har det. Därför sänkte de a-kassan, försämrade villkoren och såg till så att de som är arbetslösa betalar högre skatt än de som jobbar. Nu ska alltså Saab-arbetarna straffas för att de förlorar sina jobb. Maud Olofsson skopar ut SAAB trots att Saabs vd Jan-Åke Jonsson säger att General Motors affärsplan är bra för både GM och Saab. Men Maud och hennes kompisar i säger att Trollhättan bör ägna sig åt något annat än bilar, att det skulle vara GM som gillrat en slags fälla som Mona Sahlin fallit i.

Men om regeringen varit handlingskraftig och inte så handlinsförlamad som de framstår som så hade de agerat annorlunda. Regeringen måste ge besked om lånegarantier, forcera investeringar i fordonsforskning, genomföra ett miljöbilspaket med stimulanser som miljöbils- och skrotningspremier och öka investeringarna i infrastruktur med två miljarder per år.

Maud Olofsson har dessutom farit med osanning om lånen som Saab sökt hos Europeiska investeringsbanken. Saab har sökt EIB-lånet och GM har sagt att man är beredd att skjuta till pengar. Regeringen haft full insyn i affärsplanen för Saabs framtid. Där ingår att GM ska skjuta till cirka 3,5 miljarder kronor och regeringen garantera närmare 5 miljarder kronor i lån hos EIB. Ändå står Maud på presskonferenser och säger motsatsen.

Om regeringen vill ha in skattepengar för att klara vård, skola, omsorg borde de se till så att folk har ett jobb att gå till.


Kommentarer
Postat av: Johan Pettersson

"General Motors affärsplan är bra för både GM och Saab"

Surt att de inte har haft det de senaste 20 åren. Tror du att de kommer gå bättre nu då?

2009-02-19 @ 08:48:50
Postat av: Peter Friberg

Snälla Monica.

Ibland blir jag bara så trött på din retorik:

"Maud Olofsson skopar ut SAAB trots att Saabs vd Jan-Åke Jonsson säger att General Motors affärsplan är bra för både GM och Saab."Om GM och SAAB har en så bra affärsplan. Varför kom den helt plötsligt och vad innebär den? Om den nu är så bra, så borde de driva den vidare som alla andra privata företag gör.

Du skriker dig hes och skramlar med en tom tunna, när du borde veta bättre. GM är en privat amerikansk aktör som bland annat äger SAAB och svenska staten är inte delägare. Att driva förlust företag är inte en statlig angelägenhet och vi skall väl inte köra varvskrisen i repris eller...

Skulle det vara rätt mot andra industrier och verksamheter, för att tala om de inom vård-skola-omsorg, om vi bara kastar ut skattepengar till ett privat företag tvärsöver Atlanten?

Försök istället att analysera lite grann och kom tillbaka sedan och tala lite mer sansat. Det är inte läge att stå och steka valfläsk just nu.

Vänligen Peter.

2009-02-19 @ 13:31:32
URL: http://blogg.tidaholmarn.se
Postat av: eva-britt

Regeingen vill bara att någon annan ska ta ansvar.Vad har vi dom till om de inte ens vill hjälpa till när 20 000 jobb står på spel?

2009-02-19 @ 16:30:44
Postat av: Sune

IF Metall sitter på en massa pengar. Mer än 5 miljarder.

Detta är ett ypperligt tilfälle för facket att själva driva att stort företag.

Alla storföretag tjänar ju alltid massor med pengar, så passa på nu!!!

2009-02-19 @ 17:03:14
Postat av: Olle

Snälla Eva-Britt.Ingen regering kommer att satsa några pengar. Möjligtvis kommer de satsa skattebetalarnas pengar. DINA.

2009-02-19 @ 18:56:31
Postat av: joel

"...och såg till s att de som är arbetslösa betalar högre skatt än de som jobbar"Det tvivlar jag starkt pa. Kan du förklara närmare tack?"Om regeringen vill ha in skattepengar för att klara vård, skola, omsorg borde de se till så att folk har ett jobb att gå till."Om staten ska halla liv i SAAB och betala ut lönerna, hur ska man da kunna fa in nagra pengar netto? Säg att staten far tillbaka 30% av lönen i skatt. Det innebär ju fortfarande ett utlägg pa 70%, som maste finansieras pa nagot sätt.

2009-02-19 @ 19:30:33
Postat av: Patrik

GM plan är bra för GM, om den går igenom så lyckas man flytta över massa kostnader på svenska staten, för SAAB gör den ingen skillnad. SAAB har gått med vinst ungefär en handfull år sedan biltillverkningen startade och då har vinsterna varit så små att de inte ens varit tillräckliga till nödvändiga investeringar. Det tråkiga är inte att SAAB förmodligen läggs ner nu utan att det inte las ner 1959.

2009-02-19 @ 20:39:24
Postat av: Emma

Du Joel, du har allstå inte hört talas om jobbskatteavdraget. skattesänkningar för de som jobbar mest skatte sänkningar till de som tjänar bäst, mints skattesänkning till de som tjänar minst och ingetting till pensionärer, sjuka och arbetslösa

2009-02-19 @ 21:34:41
Postat av: Eva-britt

Du Olle. Det finns ju massor av regeringar som satsar på sina företag. Dessutom så kommer mina skattepengar gå till de arbetslösa om de inte får jobb

2009-02-19 @ 21:38:13
Postat av: Connyt

Att stödja ett Amerikanskt företag som i princip aldrig gått med vinst, inte ens under högkonjunkturen, känns mer än lovligt dumt. Det enda det leder till är att skjuta upp den omställning som ändå måste göras av de Saab-anställda och detta med mina skattepengar.Staten bör ge stöd åt de som drabbas och stöd åt de som har nya idéer där det går att utnyttja kompetens och kunnande, men att ge pengarna till ett amerikanskt bolag som går med brakförlust... nej tack.

2009-02-19 @ 22:00:33
URL: http://connyt.wordpress.com/
Postat av: Lisen1979

Ni verkar veta att SAAB kommer sälja nog med bilar för att motivera sin existens.Jag har inget jobb nu, men jag garanterar att jag kommer kunna sälja diamantspäckade bananer med vinst... snart. Är inte regeringen hemsk som inte vill ge mig lön under några år för att göra detta? Jag lovar ju att det är en kanonidé!Dessutom är det ju billigare än att låta mig gå på a-kassa. Eller vänta, diamanter, lön och bananer kommer kanske kosta lite mer. Oj.

2009-02-19 @ 22:19:29
Postat av: Kokarn

Saab har väl gått med förlust i 15 år. Bland ett 40-tal bilfabrikanter, varför skulle det vända för SAAB?Det är ungefär som om svenska staten skulle hållit Facit, du vet "fiiiina svenska skrivmaskiner" under armarna när datorerna brakade in på marknaden.Folk köper inte SAAB, Det är en dyr och undermålig bil. Fact!

2009-02-19 @ 22:23:57
Postat av: Smith

Emma: Läs följande så kanske du förstår varför ditt argument kring jobbskatteavdraget är bakvänt.http://www.dn.se/opinion/signerat/sedelarande-historia-om-elandet-med-skattelattnader-1.707160

2009-02-19 @ 22:28:59
Postat av: Sune

Vanja Lundby-Wedin ville inte prata med TV4 om IF Metalls miljarder.

Känsligt.....

2009-02-19 @ 22:29:26
Postat av: Samisin

Det är ju helt galet att ta våra (skattebetalarnas) pengar och investera det i något som senaste 20 åren blött pengar. Det sossarna inte fattar är att pengarna är inte regeringens - det är svenska folkets. Och svenska folket mår inte bra av att man gör investeringar i hopplösa projekt! Då kan man likaväl ge de pengar som sossarna vill satsa direkt i handen på varje anställd hos SAAB. Det skulle bli över en miljon kronor var. Det är väl ungefär 2,5 årslön i genomsnitt - och svenska folket skulle få betydligt bättre valuta för de pengarna än att satsa dem på SAAB.

2009-02-20 @ 00:05:26
URL: http://twitter.com/samisin
Postat av: Fredrik

OT:

Grattis Monica till nomineringen!!!

Det blev inte årets blogg men nu har du verkligen changsen.Läs om de som röstar på dig och hoppas du vinner.http://motpol.blogspot.com/2009/02/varsta-bloggen-priset.html

2009-02-20 @ 01:08:20
Postat av: Nisse

Varför skulle regeringen bekosta utbildning för alla som får gå från nedlagda företag. Det vore ju ett slag i ansiktet på alla oss som tagit dyra studielån för att utbilda oss. Men vi kanske slipper betala tillbaka våra lån.

2009-12-21 @ 09:33:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0