Islands sak är vår sak, nu åker jag ditJag ska träffa kollegor från såväl Norge, Finland, Danmark, Grönland, Färöarna på Island. Mötet med Nordiska Rådet kunde inte komma lägligare. Nu kan vi på ort och ställe se krisen.

Islands sak är vår sak, därför ska de Nordiska länderna givetvis ställa upp. Bland annat med ett lån. Insatserna ska samordnas med stödet från Internationella valutafonden (IMF).


Island Regering har stått under hård press ända sedan finanskrisen drabbade Island med full kraft i oktober. Finanskrisen och bankkollapsen är den värsta som drabbat Island och ändå är det bara ett år sedan som Island ansåg som en förebild bland ekonomer världen över. Jag hörde ofta att Island var ett gott föredöme med en ekonomi som blomstrade. Nu vet ser vi resultatet av hur farlig dessa uppblåsta ekonomier kan vara.

De kraschade bankerna Glitnir, Landsbanki och Kaupthing räddades av staten men har skulder på uppemot 400 miljarder svenska kr. Den isländska regeringen avgick på måndagen, kollapsen har gjort regeringssamarbetet omöjligt.

Finanskrisens verkningar väntas få följder i många år med ekonomisk tillbakagång, arbetslöshet och en valuta som inte fungerar längre.

Det blir nyval 9 maj, men vad som ska hända innan dess och vem som ska styra landet fram till dess är ännu oklart. Förhoppningsvis kan vi få veta mer under vårt besök på Island. Det kommer mer rapporter på denna blogg när och om dimridåerna kan skönjashttp://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article4267310.ab


http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=305&a=472495


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=874086höjdes till skyarna


svd om Island


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0