Den borgerliga regeringen vill ha större skillnader

Det ligger en medveten politisk handling, den borgerliga regeringen vill ha större skillnader. Skillnader mellan de som har ett jobb och de som inte har det, skillnader mellan frisk och sjuk, skillnader mellan stad och land och så detta som vänstern mycket riktigt skriver om på DN-debatt. Att inkomstskillnaderna ökar så kraftigt. Bakom de ökade inkomstskillnaderna finns skattesänkningar och nedskärningar som har missgynnat kvinnor.

Kvinnor har lägre lön än män, utför en större del av arbetet i hemmet, är underrepresenterade i styrelserummen och forskningsvärlden.
Lika lön för lika och likvärdigt arbete borde vara en självklarhet. Alla människor oavsett kön ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på. Både inom offentlig och privat sektor arbetar många - framförallt kvinnor - deltid mot sin vilja. Alla anställda ska ha rätt till heltid, deltid ska vara en möjlighet för dem som så önskar.

För att både män och kvinnor ska kunna dela på ansvaret för hem och barn måste alla anställda få mer inflytande över sin arbetstid.  Det är viktigt för att minska stressen och för att få livet att gå ihop. För att ansvaret för hem och barn ska kunna delas måste kvinnor och män ha samma möjlighet att förena arbete och familj. Om endast kvinnan tar ansvar för hem och barn när barnen är små är risken stor att denna arbetsfördelning fortsätter även när kvinnan går tillbaka till arbetslivet.

Det behövs en medveten politik för att minska skillnader - inte öka den


Kommentarer
Postat av: Nils Dacke

Problemet i framtiden är inte de anställdas problem utan de arbetslösas. Att bry sig om de svagaste kallas för solidaritet och är tyvärr en läpparnas bekännelse idag. Med den kollektiva lönesättningen som facket och (S) genomfört har man permanentat ett utanförskap. Vad ska du göra åt det?Män är kraftigt underrepresenterade bland socialsekreterare vilket är ett stort problem. Vad ska du göra åt det?

2009-07-22 @ 10:01:29
URL: http://dackecountry.blogspot.com
Postat av: Kristian Krassman

Mycket bra skrivet Monica. Jag minns Nuders första budget, redan där visade vi siffror på hur mycket av budgeten som var riktad till männen kontra kvinnorna. Men att detta ändå givit sådan effekt. Hur många år kommer detta ta att reparerar, som allt annat. Suck...

2009-07-22 @ 11:01:05
URL: http://krassman-inyourface.blogspot.com/
Postat av: Maria Hörnsten

Mycket bra formulerat. Om alla kunde ta till sig detta och reagera. Idag har vi för många medborgare som är helt ointresserade av samhällsbyggandet. Höger majoriteten härskar genom at söndra, det finns inga konskvensanalyser vad som händer när man börjar nedmontera systemet, då den enskilde inte ser helheten.

2009-07-22 @ 11:15:34
Postat av: Johan Pettersson

"skattesänkningar och nedskärningar" - de är alltså boven i dramat?

Att män tjänar mer gör att de också får mer pengar i absoluta tal efter en skattesänkning. Det är väl inte så konstigt. Om S accepterar de första jobbskatteavdragen så accepterar ni också könsförtryck? Eller?

Nedskärningar har hittills främst drabbats industrin, dvs främst män. Snart drabbas visserligen kvinnorna i det offentliga. Och där kanske det finns en skillnad mellan regeringen och S. Men inte vill S satsa på det offentliganställda bara för att de är kvinnor?

2009-07-22 @ 11:41:40
Postat av: Nils Dacke

Grattis Britta till att ha uppfyllt Godwins lag i en enda kommentar. Svenskt Rekord!Fattar ni inte. Problemet är inte löneskillnaderna utan att vi riskerar att permanenta en massarbetslöshet på kanske 20-30 av hela befolkningen om inget görs och detta på grund av den "Svenska" modellen som aldrig har fungerat efter 1970.

2009-07-22 @ 15:33:00
URL: http://dackecountry.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0