Jobben, miljön och framtiden


Idag på musikturnén LO-katt i Skövde kommer vi säkerligen också diskutera politik vid fikaborden. Jobben är den viktigaste frågan att besvara för ungdomar, men jag vet att även miljön och klimatet kommer högt upp på ungdomars agenda. Det fiffiga med den saken är att det går att investera i gröna jobb, smarta energilösningar och tuffa miljökrav. Numera är ju även Fredrik Reinfeldt för miljön (annat lät det i valrörelsen, då trodde han att tuffa miljökrav gav färre jobb) Nu vet han att det är nödvändigt att göra något åt det, även om han fortfarande inte vill att Sverige ska gå före.

Det går att skapa arbetstillfällen genom investeringar i det svenska energisystemet. Detta är viktigt för att hjälpa Sverige att komma ur den ekonomiska krisen. Det gäller att trygga den svenska tillgången till el och upprätthålla effekten i energisystemet på både lång och kort sikt. Sverige har goda förutsättningar att klara detta.


Sverige kan och ska ha ett överskott av el. Det är till fördel för både klimatet och industrins konkurrenskraft. Därför behöver den förnybara elproduktionen byggas ut ytterligare.  Certifikatsystemet för förnybar elproduktion skall användas för att uppnå målet.

Även stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft kommer att behövas i större utsräckning.


Vi har bra naturliga förutsättningar för förnybar energi med vår goda tillgång till vind, vatten och skog.  Med en sådan långsiktig planering har vi mycket god tid på oss att genomföra en lugn och trygg omställning av energisystemet.


Kärnkraften vill vi successivt fasa ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt energi­effektivisering.  Genom att driva på utbyggnaden av den förnybara energin kan vi under tiden påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi.


Energieffektivisering måste vara en grundläggande del av en framtida energipolitik. El är så fiffig och smart och bör användas där inte någon annan energikälla kan användas. Alltså bör vi t.ex värma våra hus med annat än direktverkande el.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en gemensam ambitiös miljö och klimatpolitik. Som vi ska gå vidare med och övertyga fler om slå in på den vägen. Miljövägen är vägen till framtiden


Kommentarer
Postat av: PT

Men varför vill ni lägga ned kärnkraften?

2009-07-13 @ 16:42:48
Postat av: Johan Pettersson

Att subventionera vindkraftverk (för det är väl vindkraftverk det främst handlar om) ger väl inte så mycket jobb netto. Dels så tas pengar någonstans ifrån, där pengarna skapar arbete, till en olönsam bransch. De pengarna hade kanske skapat ännu flera arbeten om de varit kvar i det offentliga eller privata. Och om pengarna kommer från skatter på andra energislag så har det ju gjort energin dyrare i sverige. Vilket skapat press på den basindustri vi har och sänkt marginalerna så att de knappast anställer några för många.



2009-07-13 @ 18:45:26
Postat av: Monica

Vi är emot kärknraft för att den är osäker och omodern. Ny dyr kärnkraft, ökad elexport till Tyskland och stopp för det förnybara innebör höjda elpriser och fortsatt osäkerhet för industrin. Det hotar jobben. Vi vill att kärnkraften ska fasas ut i den takt som det finns förnybara alternativ

2009-07-13 @ 21:51:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0