Problemet är att det finns för få arbetstillfällen


När ungdomsarbetslösheten fortsätter att rusa i höjden bråkar regeringen inbördes om det ska vara lättare att sparka äldre än yngre. De tror nämligen att det blir fler jobb av att kunna sparka folk lättare (dvs ändra LAS-reglerna). Den höga arbetslösheten och att allt fler förlorar sitt arbete tyder på att det är tillräckligt lätt att sparka folk idag. Det är ju inte det som är problemet. Problemet är att det finns för få arbetstillfällen och att vi måste göra det möjligt för företag att få tillgång till kapital och att tro på framtiden igen.

Regeringen är passiv för att de är osams om vad som är rätt metod. Dessutom stänger de dörrar och försämrar möjligheterna till omskolning, utbildning och praktik. Att börja sitt vuxenliv genom att gå ut i arbetslöshet är en katastrof. Det är vår gemensamma uppgift att få dessa ungdomar i arbete. 

Många unga som har gått utan arbete en längre tid behöver uppdatera sin kompetens. Vi socialdemokrater vill kraftigt bygga ut både komvux, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskola för att möta detta behov.


Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) finns det stora behov av nyrekryteringar i den offentliga sektorn inom de närmaste åren. Vi vill investera en miljard kronor i ett program som gör det möjligt för ungdomar att skaffa sig arbetslivserfarenhet inom vård, skola och omsorg. För att få jobb behöver ungdomar referenser och erfarenheter från arbetslivet. Vi socialdemokrater ser stora behov av att långsiktigt förbättra kontakterna mellan utbildning och yrkesliv både i gymnasieskolan, komvux och på högskolan på en bred bas.


Kommentarer
Postat av: Celina

Visby något i veckan då?

2009-07-14 @ 11:18:46
URL: http://starbucks.blogg.se/
Postat av: Hans Kilsved

Att ungdomar skall kunna sägas upp utan saklig grund är uttryck för en översittarattityd, som jag har väldigt svårt för. Jag delar Dina uppfattningar i den här frågan, men vill tillföra ytterligare två aspekter.



1. Det handlar inte bara om utbildning, det handlar också om personliga egenskaper. Många arbetsgivare tvekar att anställa ungdomar för att de inte vet om de är punktliga, noggranna, har social förmåga etc. Dessa egenskaper går både att definiera, träna och mäta. Där kunde AF eller kommunen spela en roll.



2. Vi har haft en trendmässig uppgång av långtidsarbetlöshet/aktivitetsersättning bland ungdomar som gått i särskola och de som har fått neuropsykiatriska diagnoser. Det handlar om en flerdubbling sedan 1990-talet och ökningen skedde även i högkonjunktur. Jag skulle gärna se att socialdemokratin utvecklade en politik som hjälper denna grupp till arbete. Jag är sjäv beredd att bidra till diskussionen.

2009-07-14 @ 14:46:14
Postat av: Gryningsräd

Monica:

Det finns hur mycket jobb som helst, det som det handlar om är en fråga om till vilket pris (=lön) som ett jobb kan erbjudas. Om priset för en mycket, mycket enkel arbetsuppgift är relativt hög (hög ingångslön) så innebär det att den arbetsuppgiften inte kommer ut på marknaden.



De enkla arbetsuppgifterna under enkla anställningsförhållanden finns i mycket liten utsträckning kvar i samhället. Därför blir just osäkra kort utestängda från arbetsmarknaden. Dags att verkligen göra någonting åt det?



Hans:

Skall Arbetsförmedlingen alltså klocka människor? Vore det inte bättre att låta företagen (som i slutändan skall anställa personerna) testa dom direkt - företagen vet ju själva vad som vill ha - knappast Arbetsförmedlingen?

2009-07-15 @ 22:05:04
URL: http://www.gryningsrad.se
Postat av: Marcus

Hur kommer det sig att den svenska ungdomsarbetslösheten var bland den högsta i Europa när ni socialdemokrater styrde Sverige under högkonjunktur fram till 2006? Om ni nu tycker att ni har så många bra förslag för att få ungdomar in på arbetsmarknaden undrar jag varför ni bara satt passiva när ni själva regerade.

2009-07-17 @ 14:37:26
Postat av: John

Jobb skapas av företag och inte av politiker.

2009-07-17 @ 17:12:02
Postat av: Pontus

Men kan vi inte bara forbjuda foretag att sparka anstallda!? Da skulle vi ju ha 0% arbetsloshet inom kort! Varfor kan inte S ga till val pa det???

2009-07-22 @ 00:03:30
Postat av: Hans Kilsved

Skall Arbetsförmedlingen klocka människor? frågar Du. Du menar att man får visa sin kvalitet under provanställning eller praktik. Självklart är detta idealiskt. Men verkligheten består av unga människor med ovanliga efternamn, ofullständiga betyg och kanske någon neuropsykiatrisk diagnos som blir systematiskt bortsorterade - inte på grund av någon medveten diskriminering, utan för att arbetsgivarens osäkerhet ökar.



Jag vet inte hur konkret jag måste vara. Men om en ung person kan visa ett intyg att han kommit i tid till 95 procent av alla möten/kursdagar och att denne aldrig varit mer än en kvart sen är utsikterna mycket större att denne person får jobb i en butik/café där kunderna förväntar sig att det är öppet på de tider som anslagits. Även den som har IG i gymnastik kan vara punktlig.



Noggrannhet kan speglas i enkla test. Det krävs inte överallt, men är viktigt t ex om du skall hantera en kassa. Även den som inte har MVG i Matematik kan vara noggrann.



Social förmåga i en butik kan vara att kunna ett hundratal fraser/frågor som får kunden att känna sig välkommen. Även en person med en lätt form av Aspberger kan lära sig dessa frågor.



Yrkessvenska kan vara att kunna förekommande fackord till 100 procent, men behöver inte betyda att man i övrigt hanterar svenska utmärkt.



2009-08-31 @ 19:18:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0