vad är det som hänt med försäkringskassan?

Ja, just det, vad är det som hänt med försäkringskassan. Hur ska de klara eventuella  sjukskrivningar  till exempel i samband med svininfluensan höst?

Många tycker med rätta att de inte får tillräcklig service av försäkringskassan. Men vad är det som hänt. Personalen på försäkringskassan har minskats med 3 000 årsarbetare och service till medborgarna har naturligtvis blivit sämre. Hur kan naiva borgerliga representanter vara så förvånade? Det är ju de som ställt till det.


Trots att försäkringskassan varnat regeringen vid ett antal tillfällen för att man inte klarar av att genomföra regeringens förslag så genomfördes dem ändå. Berit Andnor ger tre exempel :


I oktober 2006 avseende försämringarna i a-kassan skrev försäkringskassan till regeringen:
"Försäkringskassan klarar inte av att till den 1 januari 2007 genomföra de föreslagna regeländringarna"


I januari 2008 angående införande av jämställdhetsbonus skrev kassan:
"Försäkringskassan är mycket tveksam till om det är möjligt att ställa om verksamheten och IT-systemen till den 1 juli 2008."


I februari 2008 var det dags att yttra sig kring försämringarna i sjukförsäkringen.
"Försäkringskassan avstyrker därför ett ikraftträdande den 1 juli 2008."

Regeringen har bara anslagit en bråkdel (10-20 procent) av de anslag försäkringskassan begärt. Och anslagen har åkt upp och ned som en jojo sedan 2006

I 2007 års budget togs en halv miljard bort, sedan lades till 700 miljoner. För 2008 tog först bort 1,2 miljarder och sedan tillbaka 250 miljoner och, när krisen var riktigt akut, fick man lägga tillbaka ytterligare 600 miljoner för verksamheten 2009. Resultatet har blivit att personalen minskade med 3 000 årsarbetare och i form av service till medborgarna blev det kris och kaos.


Kommentarer
Postat av: Bertil

Avskeda alla läkare i Sverige sätt dem i jobbgarantin för 65% i a-kasselön.

Låt f-kassan sköta sjukvården i Sverige.

För det är ju så det blivit.F-kassan avstänger folk folk utförsäkras.

hur i helsike har Svenska folket kunnat tillåta att det blivit så här.

Överheten de har gratis sjukvård gratis medicin först i kön för behandling.

Lägg ner sjukvården då skulle en förämndring snabbt ske som kanske gjorde att folket vaknade.

Det som nu sker är absurdt.

Ska sjuka måsta ta bössan för att försvara sin rätt att vara sjuka och få sina ersättningar och vård.

Hur långt får det gå.2009-07-30 @ 10:24:00
Postat av: chris

Borgarna vill förmodligen privatisera försäkringskassan. Då är det bra om den visar sig fungera dåligt först annars finns det inget incitament. Det kommer funka ungefär som när man avregelerade sjukvården (och nu är man i stort sett klar med det). Först saboterar man, undergräver ekonomin (genom att tvinga till oschysst konkurrens med privata företag, där det offentliga får ta ett större ansvar trots samma resursmängd), sen kommer man med pekpinnen och säger att "titta detta funkar inte! Hur skall vi lösa det? Vi privatiserar det! JA!".Smart och cyniskt. Hoppas jag inte har rätt.

2009-07-30 @ 11:35:39
Postat av: Anita

Chris, jag tror att du har fullständigt rätt. Sedan 2006 har det pågått en systematisk nedmontering av försäkringskassans resurser både vad gäller personal och tillgänglighet. Nu har vi snart kommit till den punkten när man kan säga att Försäkringskassan är en trött gammal institution som inte längre fungerar i vårt moderna samhälle.

Tror man verkligen att det kommer att gå lättare att få ersättning när de privata försäkringsbolagen tagit över. På vems uppdrag jobbar försäkringsbolagen? Inte på medborgarnas i alla fall. Det gör Försäkringskassan nu. Och det här är vad majoriteten av våra folkvalda vill. Applåder i riksdagen när försämringarna i sjukförsäkringen röstades igenom t ex.

2009-07-30 @ 19:22:36
Postat av: Sven Ohlsson

Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) är faktiskt inte ensam skyldig till Försäkringskassans kris. Minskade anslag och krångliga regler har stor skuld. Men den opersonliga, centraliserade organisation som genomförts beslutades innan Högern med sina stödpartier kom till makten. Denna toppstyrda organisation som lämnat de flesta orter utan personlig service och tagit bort den lokala kännedom som personalen hade tidigare beslutades under S-styret.

2009-07-30 @ 20:42:19
URL: http://www.swl.nu/tycker
Postat av: Blackie

När det kommer till svininfluensa delen så finns här är en intervju med en epidemiolog som jag skulle vilja att alla i hela världen läste!.INTERVIEW WITH EPIDEMIOLOGIST TOM JEFFERSON

'A Whole Industry Is Waiting For A Pandemic'"WHO has changed its definition of pandemic? The old definition was a new virus, which went around quickly, for which you didn't have immunity, and which created a high morbidity and mortality rate. Now the last two have been dropped, and that's how swine flu has been categorized as a pandemic."http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,637119,00.htmlSom ni ser så är den tyvärr på engelska, men jag hoppas den är till nytta för dom flesta.Hade så bra som möjligt gott folk ;)2009-07-30 @ 21:21:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0