Det är aldrig rätt att slå barn


Varje barn som tvingas leva i en familj där misshandel förekommer är ett misslyckande för vårt samhälle. Våld mot barn är alltid fel. Denna fråga måste uppmärksammas på alla nivåer i samhället och inom alla grupper. I grund och botten handlar detta om en attityd till barn och ungas människovärde. Idag träffade jag Rädda Barnen. Vi i Riksdagens tvärpolitiska barngrupp planerade inför "30-års jubileet" av förbudet mot barnaga.

Sverige är ett föregångsland som var först i världen med barnagaförbud. Det har varit framgångsrikt bland annat därför att det också genomfördes en mängd informationskampanjer. Vem minns inte Helga Henchen teckningarna om att jag ska aldrig slå mina barn?  Tyvärr finns oroande tecken på att misshandeln i hemmen ökar igen.

Inget barn ska behöva uppleva våld hemma. En förälder får inte kränka sitt barn. Grundtanken i FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, är att alla barn har lika värde. Inget barn får diskrimineras.  Barnmisshandel förekommer i alla samhällsklasser och i alla olika grupper. Detta är alarmerande. Därför är det dags att jobba internationellt så att fler tar efter och dessutom starta upp arbetet med barnfrid i Sverige igen.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0