Hur skulle socialdemokraterna investera för jobben


Jag får ofta frågan om vad vi socialdemokrater skulle gjort annorlunda för att mildra jobbkrisen. Vi lade en mäng förslag i riksdagen redan i höstas som röstades ner av den borgerliga majoriteten. Vi skulle naturligtvis ha sett till att fordonsindustrin fått tillgång till de 28 miljarder som Riksdagen avsatt för ändamålet och inte krånglat till det för företagen. Dessutom kan jag nämna huvuddragen i den vårbudget vi föreslagit och som borgarna avvisat. Vi lade en budget som tar ansvar för Sverige där jobben kommer först genom:


  • Kommuner och landsting behöver tydliga ekonomiska besked för att stoppa uppsägningarna och bevara kvaliteten i välfärden. Socialdemokraterna vill stödja kommuner och landsting med totalt 15 miljarder kronor 2009 och 2010, 8 miljarder mer än regeringen. 5 miljarder kronor 2009 och 10 miljarder kronor 2010. En del av stödet består av ett tillfälligt sysselsättningsstöd som lättar på bördan för kommunernas lönekostnader. Det har prövats förut med goda resultat. Med vår politik får kommunerna bättre möjligheter att behålla personalen och hålla uppe sysselsättningen.

  • Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Socialdemokraterna föreslog ihop med v och mp ett ungdomsprogram med fler utbildningsplatser, ett Ungdomslyft som ger alla unga utan gymnasieexamen en chans att läsa in gymnasiet, 90 000 fler sommarjobb, traineeprogram i välfärden och starta eget-bidrag även för unga.

  • Tusentals framtidsinriktade jobb kan skapas i byggbranschen med rätt politik. Dessutom blir bostäderna bättre och klimatsmartare. Vi föreslog med v och mp ett utvidgat ROT-avdrag för upprustning och energieffektivisering av såväl flerfamiljshus som radhus, villor och bostadsrätter. En extra klimatbonus på max 10 000 kronor kopplas till den enskilda fastigheten. Totalt tillförs sex miljarder kronor till det breda ROT-programmet som bedöms skapa 15 000 fler jobb.

  • Ett gemensamt program med v och mp föreslog vi fler miljöfordon som minskar bilismens miljöpåverkan och samtidigt gynnar svensk fordonsindustri. Med förlängd miljöbilspremie året ut, en tillfällig kombinerad skrotnings- och miljöbilspremie på 25 000 kronor per bil och en enhetlig miljöbilsklassning.

  • Ett Kunskapslyft om 50 000 utbildningsplatser i komvux/yrkesvux, högskola, yrkesinriktad arbetsmarkandsutbildning, lärlingsutbildningar med mera.

  • Det tidigare förslaget om ett Kunskapslyft kompletteras med ett Innovationslyft på 1 miljard kronor: bland annat stöd till forskning i småföretag, ökad samverkan mellan näringsliv och forskarutbildning samt lån för uppfinnare.

  • Fler jobb i kultursektorn med bland annat en Kulturarvs-Rot och ACCESS-jobb.

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Bara skattepengar och inget om hur man ytterliggare kan stimulera företag att expandera eller starta nya företag.OCH var skall ni få pengar till allt detta? Det måste ju bli nåt annat som får dra in.

2009-06-12 @ 11:47:40
Postat av: Emil Eklindh

Väldigt bra förklarat. Men jag har några frågor angående dessa "investeringar" för jobb.Utbildningsplatser är väl ändå inte jobb? Visst det är en sysselsättning men det är fortfarande inte något jobb.Med dessa "utbildningar" så gissar jag på att det kommer antingen ett studielån eller ett bidrag. Min magkänsla säger mig att det inte kommer att vara ett stort bidrag om detta skulle vara fallet. Och ett lån skall betalas tillbaka.Ett ROT-avdrag kan visserligen skapa fler jobb men det är absolut inte så många jobb så att det skulle vara en högprioritet.Däremot kan lärlingsutbildningar och lärlingsplatser vara ett bra sätt att få personer i arbete men tyvärr så kräver också det att det finns arbete att träna på. Riktiga jobb och inte "hittepåarbeten".Med alla dessa utbildningsplatser betyder väl ändå att man istället för att ta tag i ett problem där en stor del av den unga befolkningen inte jobbar gömmer de unga arbetslösa i form av åtgärder och tillfälliga utbildningar. För om jag som arbetsgivare får veta att någon har gått 25 stycken utbildningar i "skriva cv" eller liknande bluffutbildningar så kommer den personen inte anställas inom mitt företag.

2009-06-13 @ 21:57:15
URL: http://eklindh.blogspot.com
Postat av: Icke sosse

Hej Monica!Till att börja med vill jag fråga var du har kopierat texten du har klistrat in som svar på denna artikel ifrån. Det är så tydligt att du inte skrivit den själv. Ni ska altså sänka skatterna och samtidigt investera starkt i ett flertal branscher med skattepengar. Och det ska gå ihop utan att sänka budgetunderskottet? Börja med att finansiera dina förslag. Vilken sosse som helst kans skåda igenom dessa ruttna, urgamla förslag.

2009-06-13 @ 22:13:55
Postat av: B.

Bra blogginlägg - det första :-)Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretagare och

tillståndsportalen är speciellt goda förslag, eftersom de inte kräver ytterligare offentliga personella resurser.

2009-06-13 @ 23:19:31
Postat av: Monica

Svar till icke sosse, texten kommer från socialdemokraterna i Riksdagens näringsutskott

2009-06-14 @ 15:21:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0