Jobbkris


Sysselsättningen har på ett år minskat med över 100 000 personer. Sverige har snart en arbetslöshet om en halv miljon människor. Den stigande arbetslösheten är förödande för alla.

Förödande för den utsatta människan som inte mår bra av att inte ha jobbarkompisar och tider att passa. Som inte klarar sin försörjning p.g.a regeringens försämring av a-kassan¨.

Förödande för kommunerna som måsta spara på äldrevård och skola för att ha råd med socialbidrag.

Förödande för staten som får ökade konstanter och mindre intäkter.

Alla förlorar på hög arbetslöshet som väntas stiga ännu mer nästa år.

Det är märkligt att vi i detta läge har en regering som säger att de inte har råd att motverka arbetslösheten.


Kommentarer
Postat av: Eilert Björkman

Hur vill Du göra?

2009-06-20 @ 16:51:09
URL: http://web.telia.com/~u5003091
Postat av: Monica

Vi socialdemokratern vill investera Sverige ur jobbkrisen. Totalt innebär våra förslag drygt 100 000 fler jobb och utbildningsplatser. Förslagen ryms väl inom ramen den marginal för oförutsedda utgifter, budgeteringsmarginalen, som riksdagen har beslutat om. Så kan vi vända jobbkris till framtidstro.1. Investera i en starkare utbildningslinje. För att dämpa varselvågen och stärka näringslivets konkurrenskraft vill vi investera i ett brett Kunskapslyft. Den som förlorar jobbet ska ha goda möjligheter till att utveckla sin kompetens och stärka sin konkurrenskraft. Vi vill investera i 50 000 fler utbildningsplatser i till exempel komvux, KY och högskolan än regeringen.2. Investeringar för ungdomar. Sverige har idag bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Samtidigt lämnar den största ungdomskullen på många år gymnasiet. Tillsammans med MP och V presenterar vi ett gemensamt ungdomsprogram för att investera i framtidens generationer, så att ungdomar kan få jobb, utbildning eller praktik.3. Investera i gröna jobb. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot landets byggindustri. Många har förlorat jobbet och färre bostäder byggs. Vi Socialdemokrater är övertygade om att vi kan vända den här utvecklingen. Med rätt politik går det att skapa tusentals nya, framtidsinriktade jobb. Tillsammans med Mp och V föreslår vi ett utvidgat ROT-avdrag som beräknas skapa cirka 15 000 nya jobb. Vi vill satsa två miljarder kronor mer än regeringen på investeringar i miljövänlig infrastruktur som järnväg och kollektivtrafik. Det skapar också nya, gröna jobb.4. Investera i välfärdsjobb. Nu riskerar jobbkrisen att utvecklas till en välfärdskris. Nästan dagligen nås vi av nya varsel. Och vi vet vilket högt pris man får betala för stora nedskärningar i välfärden. Vi vill ge kommuner och landsting ett tillskott på totalt 15 miljarder kronor 2009 och 2010 vilket är dubbelt så mycket som regeringens 7 miljarder kronor.5. Investera i småföretag och entreprenörskap. Det är i de små företagen framtidens jobb växer fram. Därför måste villkoren för entreprenörskap stärkas. Den moderatstyrda regeringens höjda arbetsgivaravgifter för de små företagen är helt fel. Vi vill istället sänka arbetsgivaravgiften för dem. Vi vill stärka tillgången på riskkapital och vi vill korta myndigheternas betalningstider till småföretagen.6. Investera i ökad trygghet och framtidstro. Vi vill stärka köpkraften för dem som har det tuffast genom att satsa på pensionärer, studenter och barnfamiljer. Vi vill förbättra villkoren för dem av oss som blir sjuka eller förlorar jobbet. Kostnaden för a-kassan ska sänkas så att fler kommer med. Att satsa på ökad trygghet är en nyckel för att få igång hjulen i ekonomin. Framgång kräver rättvisa!

2009-06-20 @ 22:44:17
Postat av: Eilert Björkman

Hur stor är budgeteringsmarginalen?Till vad skall 50.000 nya studerande utbildas?Vem skall bo i de nya bostäderna? Här i Skövde finns ju t.ex. många outhyrda lägenheter.Hur vill Ni stärka tillgången på riskkapital? Den nuvarande krisen skylls ju på att bankerna lånat ut för mycket pengar.

2009-06-21 @ 11:02:41
URL: http://web.telia.com/~u5003091
Postat av: Monica

Vårt budgetförslag är i balans

de 50 000 studenterna ska utbilda sig olika beroende på vad de tidigare läst, kunskap är int tungt att bära, det viktiga är att de står rustade när krisen vänder. Skövde har inte alls många outhyrda lägheter, tvärtom

riskkapitalen kan bland annat gå via ALMI

2009-06-22 @ 10:59:44
Postat av: Per

Hej Monica! Jag ser att du vill investera i väldigt mångt och mycket. Det ser ut som att alla era investeringar kommer kosta väldigt väldigt mycket. Tror du inte Sverige kommer få ett gigantiskt budgetunderskott med eran politik? Eller ska ni höja skatten för låg-medel och höginkomstagare? Eller är det arbetsgivarna,blodsugarna som ska få höjd skatt? Med andra ord, vem ska betala investeringarna?

2009-06-26 @ 00:34:49
Postat av: Monica

Hej Per

Vi i den rödgröna oppositionen satsar hellre på investeringar för jobb än låter människor vara passivt arbetslösa. Den så kallade satsningen som den borgeliga regeringen skrev om i april på 10 miljarder gick till ökade kostnader för passiv arbetslöshet. Nej vi vill inte ha höjda skatter för låginkomstagare. Vi vill ha rättvisare skatter som utjämnar skillnader istället för att öka dem

2009-06-26 @ 15:18:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0