Varför är det så många som röstar på sossarna?


Antagligen för att de allra flesta har ett starkt rättvisepatos. De allra flesta vill att det ska vara rättvist. Att betala skatt efter förmåga och få vård eller utbildning efter behov, av var och ens förmåga osv osv

Att hålla ihop grupperna, att sträva efter minskade klyftorna, att lita på människan, att ta fajten mot kapitalet som inte vill ha tuffa miljökrav, är några exempel på varför jag tror att socialdemokratin står sig genom tiderna. Men det handlar naturligtvis också om att lyckas med att förändrar och moderniseras i takt med att samhället förändras.

Förra riksdagsvalet förlorade vi eftersom vi förlorade tolkningsföreträdet. När vi berättade om de ökade klyftorna som skulle kunna komma med en borgerlig regering blev vi inte trodda. När vi berättade om att jobben kommer ville man inte lyssna. Och när sedan borgerliga partier strävade efter att låta som "bättre" socialdemokrater var det många som attraherades av det. Inte så konstigt.

Sedan dess har vi tagit täten och leder i stort sett i alla 40 opinionsmätningar som varit.

Nu står vi inför ett EU-val. Där det också handlar om att sätta jobben, tryggheten och miljön överst på dagordningen. Igår skrev jag om varför jag kryssar en socialdemokratisk kvinna. Idag kan vi ta del av Evin Cetin som gästbloggar hos Alexandra.

Jag hoppas att rättvisepatoset ska slå igenom i EU-valet. Att vi når vårt mål med fler sossar i Europa och att många röstar rött i EUvalet


Kommentarer
Postat av: B.

Vad hjälper det med rättvisepatos när fackföreningsrörelsen,SAP´s grundval, har som sitt största intresse att vara med och dela på kakan eller bullen. Hur den skapas och av vilka intressenter är av mindre betydelse. Hur världsekonomin fungerar och att den vilar på skuldskrivning syns vara av oviktigt. Visst ska vi rösta på en kvinna. Kvinnor har sunt förnuft i ekonomiska frågor. Carin Jämtin är den enda svenska socialdemokrat som jag läst har protesterat mot Världsbankens härjningar. Angela Merckel, vars politiska värderingar jag inte delar, är den enda europeiska politiker som höjt rösten mot ECB, the Fed och brittisk centralbank. Vi behöver en klok och annan ekonomisk världsordning, som inte bygger på skuldskrivning. Jag ifrågasätter om fotboll, hästkrafter under bilars motorhuvar eller vapenindustri är i enlighet med den bästa av mänsklig ekonomisk utveckling. Att manligt tekniskt intresse får överdriven del av våra resurser visas på nytt idag av att även Försvaret har skaffat sig ett dyrbart icke fungerande IT-system. Mäns intresseområden och kunskaper ska inte få kosta multum och män ska inte vara flata nog att teckna kontrakt som innebär att man betalar för varor som inte fungerar. I USA precis som i EU har man dessutom den felaktiga föreställningen att fred kan köpas för pengar. Fred kan åstadkommas genom att skapa rättvisa levnadsförhållande, men att enbart vilja vara med och dela på kakan eller bullen är för mig helt otillräckligt. Vi måste vara med och bestämma hur denna kaka eller bulle skapas.

2009-06-05 @ 22:44:09
Postat av: Carl Norberg

Eftersom rättvisebegreppet som politiskt begrepp är en svensk språkförvanskning, som inte fungerar på några andra språk, så lär ju detta aldrig inträffa.Du tror inte det var så att berättandet om att jobben skulle komma, inte var särskilt trovärdigt av några speciella skäl, som vi ser prov på idag?

2009-06-06 @ 16:28:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0