ÅÅÅ tjejer, ååå tjejer denna dagen är för alla kvinnor (alla andra dagar är männens)


Riktigt så illa är det kanske inte men vi ska ha klart för oss att kvinnor fortfarande ifrågasätts för att de är just kvinnor. Både kvinnor och män har högre krav på kvinnor än på män. Varför det är så finns ingen enkel förklaring till. Men att jämställdheten måste återerövras varje dag är tyvärr ett faktum som vi måste förhålla oss till.

Blickar vi ut mot andra europeiska länder finns det mycket kvar att göra för att uppnå jämställdhet. Rätten till fri abort är hotad i många länder och det är inte så lätt att försörja sig själv på alla de platser där det saknas förskolor och föräldraförsäkring av svensk modell. Många kvinnor är därför helt beroende av att stanna hos en man, inte av kärlek och fri vilja, utan för att ha en chans att klara tillvaron för sig själv och sina barn. Här är det viktigt att komma ihåg den internationella solidariteten och rösta in fler kvinnor i EU-parlamentet när det är val den 7 juni. Bara en tredjedel av parlamentarikerna är kvinnor, det borde vi ändra på för att Europa ska bli mera jämställt och rättvist för kvinnor, män och barn.

I Sverige har vi kommit en bra bit på väg . Inte minst genom den envisa kamp som särskilt det Socialdemokratiska kvinnoförbundet fört. Vi har lagstiftning som borde kunna få bukt med olika lön för samma arbete, vi har en Jämställdhetsombudsman, vi har kvinnofridslagstiftning och vi har en lag som förbjuder sexköp. Allt detta är bra men det är naturligtvis inte tillräckligt.

Attityder har en otrolig betydelse för hur vi formas som individer. Det börjar med rosa glittriga tröjor till det ena syskonet när det andra får något i marinblått med ett "tufft" tryck. Så formas vi olika redan från början. För alldeles för många unga tjejer kommer senare ett liv med alltför stora krav på sig själva. Förutom att de tycker att de ska prestera på topp i skolan och senare i arbetslivet, gäller det att utseendemässigt vara så perfekt som möjligt. Genom skönhetsideal som är fullständigt omöjliga att leva upp till och som sprids framför allt genom kvälls- och veckopress, på tv och via Internet, lägger många av våra döttrar ner stor del av sin tid på att fundera över vad som bör göras för att duga. Det innebär ett tankemässigt förtryck och ett stort slöseri med tid och kraft som i själva verket behövs för att skapa sig ett bra liv. När vi firar den Internationella kvinnodagen den 8 mars kan det vara en god idé att fundera över vilka prestationskrav vi själva överför och vilka förebilder vi har varit och är i dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0