Hur går det med jobben?


Ungdomsarbetslöshet på 25% är värst. Varför stiger den mycket mer än i resten av EU? Har inte de andra länderna också lågkonjunktur? Kan det vara så att regeringen även slarvat bort ungdomsjobben, precis som de slarvat bort de goda åren med gigantiska skattesänkningar?


Precis som Morian beskriver om de  motstridiga besked från regeringen om kommuner och landsting ska få några extra pengar för att undvika uppsägningar och slakten på kvaliteten i välfärden.

En Sifoundersökning som Aftonbladet låtit göra visar att var sjätte tillfrågad - 16 procent - av alla förvärvsarbetande säger att de är mycket eller ganska rädda att bli av med jobbet. Det motsvarar 704 200 rädda svenskar.
Krisen slår hårdast mot män och ungdomar, enligt SCB:s nya siffror. I februari i år var 387 000 personer, 8,0 procent av arbetskraften, arbetslösa.
Än så länge men får inte kommuner och landsting mer pengar kommer varselvågen drabba allt fler kvinnor.

"Utvecklingen sedan i oktober förra året saknar motstycke i ett historiskt perspektiv", säger Hans Tydén, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till SvD.

Trots det undviker regeringen att prata om jobben, säger Luciano Astudillo, s-riksdagsledamot och av ordförandena i partiets jobbrådslagsgrupp, till Expressen. 
Anledningen ska vara att arbetslösheten hela tiden stiger, och att det blir allt svårare för Alliansen att hävda en framgångsrik jobbpolitik.
I går var jag i Essunga och fick frågor om socialdemokraterna och om den borgerliga regeringen misslyckanden. De skickade också med en till Mona Sahlin om att hennes regering kommer att bli bäst på att fixa jobb.


Kommentarer
Postat av: Thomas Svedberg

Gått igenom en rad artiklar/inlägg/kommentarer på den här sidan. Tycker jag kan konstatera att Monica håller fanan högt. Lika högt som vi höll den i Skaraborgs distriktsstyrelse redan i början på 80-talet. Kul att se att vissa faktiskt står för de värderingar som socialdemokratins kärna består av. Go Monica!

2009-03-21 @ 19:27:50
Postat av: Runo Johansson

Läste ett inlägg på newsmill av en självkritisk partivän till dig. Jag kom osökt även att tänka på dig, undrar varför...;)

http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/23/fritt-fall-socialdemokratin

2009-03-23 @ 09:31:48
URL: http://runosblogg.blogspot.com
Postat av: Anonym

I Skövde på ekonomiskt bistånd är 50% av klienterna ungdomar under 30 år.

2009-03-23 @ 15:46:58
Postat av: Johan Pettersson

Ungdomsarbetslöshet kan kanske bero på LAS, höga ingångslöner mm. Du VET att det beror på det men ändå nämner du inte det i inlägget. Då tycker jag du ska föreslå något konstruktivt. T.ex. sänka arbetsgivaravgifter för ungdomar som Alliansen gjort.

2009-03-26 @ 17:56:19
Postat av: Marcus

Ja du Monica, hur hög var ungdomsarbetslösheten när ni satt vid makten? Redan då var vi bland de sämsta i Europa. Anledningen till detta är framför allt LAS samt minimilöner, som gör det svårt för ungdomar att ta sig in. Men dessa två faktorer skulle ni aldrig kunna tänka er att luckra upp.

Ett tips, res till Danmark och se hur bra de klarar sig på ungdomsarbetslöshetsfronten. Där har ni lösningen till problemet.

2009-03-26 @ 17:56:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0