Arbetslösheten blir värre än på 90-taletEfter dagens utfrågningar av finanspolitiska råd och finansministern mötte vi LO-ekonomerna och kunde fortsätta diskussionen.   Tyvärr är det mycket dystra tider vi har framför oss enligt LO-ekonomerna. Den finansiella krisen försvagar både produktionen och sysselsättningen under flera år framöver. Det behövs ett omedelbart kraftfullt politiskt agerande, annars kommer inte en tredjedel av de som förlorar jobbet nu tillbaks till arbetslivet .

Krisen präglas av oansvarigt beteende och bristfälligt ledarskap i finanssektorn och visar att det behövs en omreglering av denna sektor. LO-ekonomerna anser att regeringen omedelbart ska  tillsätta en parlamentarisk utredning om finansiell omreglering, med bred förankring i samhället genom olika underkommittéer.

De bedömer att tillväxten faller med 4,5 procent i år. Det är en lika stor nedgång som skedde över tre år i samband med 1990-talskrisen. Sysselsättningen faller med cirka 330 000 personer mellan 2008 och 2011, vilket leder till att arbetslösheten stiger till 12 procent. Andelen av sysselsatta i befolkningen i arbetsför ålder kommer vara lägre efter nuvarande kris än efter 1990-talskrisen. Men de har också idéer om hur detta kan brytas

LOs chefsekonom

makteliten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0