Hellre vägar tillbaks till jobb och utbildning än jobbcoacher som inte kan förmedla någonting

Den miljardsatsning som regeringen gjort på så kallade jobbcoacher visar sig ha stora brister. De pengarna skulle kunna användas mycket mer effektivt. Lågkonjunkturen är ett utmärkt tillfälle att satsa på utbildning. Vi vill investera i fler platser på bland annat komvux, yrkesutbildning, arbetsmarknadsutbildning och högskola. Då står vi rustade när konjunkturen vänder.

En Kompetensförsäkring ska göra det möjligt för människor att utbilda/vidareutbilda sig i arbetslivet så att de långsiktigt kan behålla sitt jobb eller kunna byta arbetsuppgifter, bransch och yrke. Arbetsmarknadens parter ska medverka i utformningen av försäkringen. Utbildning är en färskvara med allt kortare bäst före-datum. Investeringar i kunskap ger människor ökad attraktionskraft på arbetsmarknaden och företagen får lättare att anställa personal med rätt kvalifikationer.

Arbetsförmedlingen måste förmedla ny och bättre anpassad kompetens, inte bara jobb som svarar mot befintlig kompetens. Personer som har mycket svårt att få jobb ska naturligtvis erbjudas individuella och flexibla vägar tillbaka till arbetslivet. Människor med behov av stöd ska inte skickas fram och tillbaka mellan olika myndigheter.

Människor som lärt sig mycket i arbetslivet eller har en utländsk utbildning får ofta starta från ruta ett när de vill utbilda sig, det vill vi ändra på. De behöver snarare komplettera sina kunskaper. Med kunskapsvalidering blir utbildningen effektivare och snabbare.


läs mer
sven-erik österberg

jobbcoacher

aftonbladet

, , ,

#jobbävning


Kommentarer
Postat av: eco chic

Helt rätt, jag håller verkligen med!

2009-11-11 @ 15:49:41
URL: http://www.ecoreko.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0