Rödgrön arbetslinje står mot borgerlig bidragslinje

 

Inte nog med att fler och fler står utan arbete och får ersättning av sin arbetslöshetsförsäkring, dessutom blir fler och fler utförsäkrade. Fler tvingas söka socialbidrag eller ska leva på vänner och släktingar. Detta är en följd dels av lågkonjunkturen och dels av den borgerliga regeringens ovilja att se att ekonomisk trygghet vid sjukdom och arbetslöshet är bra för både individen och samhället.

Många människor trängs ut från arbetsmarknaden, eller inte får chansen. Bra arbetsvillkor och ett arbetsliv som tar vara på individers kreativitet och delaktighet är viktiga förutsättningar för att människor ska kunna och vilja bidra efter förmåga. Vi måste hitta nya lösningar till arbete för personer som inte kan arbeta heltid, eller bara klarar av en viss typ av arbete. Det måste bli lättare att bidra, oberoende av hur många timmar eller vilket jobb det handlar om.

Det behövs ett samlat stöd för arbetslinjen så som de rödgröna företrädarna skriver om i svd idag

på a-kasse kampanjen går det att läsa om att bara en av tio får 80 procent av sin lön vid arbetslöshet  Ny statistik från SO, arbetslöshetskassornas Samorganisation, visar att majoriteten av alla arbetslösa är underförsäkrade. Av dem som arbetar heltid skulle endast en av tio få de utlovade 80 procenten av sin tidigare inkomst i ersättning vid arbetslöshet.

Genom att taket inte har höjts och löneindexeras har köpkraften hos många arbetslösa minskat dramatiskt. Det i sin tur förstärker den lågkonjunktur vi är inne i. LO menar att det är regeringen som är ansvarig för att snart sagt ingen löntagare får 80 procents ersättning vid arbetslöshet. Ersättningstaket behöver höjas och löneindexeras. Det måste också bli enklare att kvalificera sig till försäkringen och avgiften till försäkringen ska delas solidariskt mellan yrkesgrupperna. Det är djupt orättvist att en byggnadsarbetare ska tvingas betala 450 kronor i månaden i avgift till a-kassan när en byggnadsingenjör vid samma företag bara betalar 90 kronor.


Kommentarer
Postat av: Christer Larsson

Det är väl bra att tala om arbetslinjen även om det idag låter som ett annat "arbetarparti". Det jag saknar är att vi pratar om ett A-kasse och sjukförsäkringssystem som fungerar. Det är oaceptabelt att människor ska behöva vänta på pengar mellan 10-15 veckor. Människor som är sjuka eller arbetslösa, som behöver hjälp. Inte vänta på ersättning från försäkringar och inte detta misstänkligörande från myndigheter. Det går heller inte att tala om att höja taket i A-kassan när inte människor får sina pengar i tid. Alliansen har inte tagit av facken A-kassorna utan medvetet försämrat villkoren i systemet. Det som borde förändras med A-kassan är att den anställde intygar att han/hon är arbetslös. Idag är det är arbetsgivaren som ska intyga hur man arbetat och vilken lön man har haft. Arbetsgivaren har många gånger inget intresse av att intyga detta. När man är sjuk fyller man själv i intyget. Så kunde det fungera med A-kassan också. Jag håller med dig om att man borde betala lika mycket för försäkringen men om valet ska vinnas måste Socialdemokraterna värna de svagaste i samhället och sluta låta som det andra arbetarpartiet.

2009-12-01 @ 08:47:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0