Avskaffa allmänna motionstiden i Riksdagen

Allmänna motionstiden är en gammalmodig metod att förändra i politiken.

Det läggs ner mycket tid och kraft på alla de motioner som skrivs under allmänna motionstiden Det är faktainsamling från allmänhet, myndigheter, arbetsmarknadens parter, organisationer och civilsamhället. Arbetsgrupper som diskuterar vad som är viktigt att lyfta fram, fokusera på och prioritera. Motioner skrivs, diskuteras och lämnas in.

Därefter granskas motionerna i media och topplistor i form av kvantitet inte kvalité premieras.

Motionerna fördelas sedan mellan utskotten och behandlas inom 1-2 år. En mycket liten del av motionerna bifalls, resten skrivs om och läggs på nytt året därpå.

Därför vill jag avskaffa allmänna motionstiden. Det är inget bra sätt att under en månad skriva om allt det som är angeläget att förändra.

Ett mer modernt, snabbare sätt är att låta det vara motionstid året om och de ledamöter som vill föreslå något gör det. Det förfaringssättet skulle ge en bättre arbetsro för de anställda i partikanslierna och på utskotten. Ledamöterna kan få sin fråga prövad när det är aktuellt och behöver inte vänta ett helt år på att få motionera igen


Kommentarer
Postat av: jan andersson

Du har alldeles rätt. Även om det är länge sedan jag var ledamot av Sveriges Riksdag, så kommer jag ihåg den hysteri som rådde på sina håll under den allmänna motionstiden. Och med tanke på den utdelning som motionsskrivandet ger så finns det viktigare saker att ägna sig åt.

2009-10-05 @ 14:16:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0