Å vi elsker dette landet… Rödgrön seger i Norge

Det är härligt att höra hur Jens Stoltenberg förklarar hur de ska fortsätta med jobben, ekonomin och välfärden i fokus. I Norge är arbetslösheten ca 3% (att jämföra med det borgerligt styrda Sverige där arbetslösheten förväntas bli 12 % nästa år).

Den rödgröna regeringen har inte haft särskilt bra opinionssiffror under våren men har gjort en imponerande valrörelse. Därför kan Arbeiderpartiet ses som valets stora segrare trots att de med Svenska mått mätt inte är optimalt med 35,5 %. Men med tanke på att de ökade med hela 2,8 procent är det helt fantastiskt. Något som vi socialdemokrater i Sverige borde se som ett nåbart mål september nästa höst. Regerings kollegan Senterpartiet i Norge är med sina 6,2 procent är ungefär lika stort som centerpartiet i Sverige. Tyvärr kan vi inte räkna med ett sådant samarbete förrän Maud kastat in handduken. Men vi har bra och gedigna samarbetspartier i miljöpartiet och vänsterpartiet.

Jag blir både glad och inspirerad över den rödgröna segern i Norge och hopas att höger vinden i Europa ska vända. Vändas till tankar om sysselsättning, solidaritet och samarbete,

 

GP, DN dn svd ab


Kommentarer
Postat av: DanielB

Kanske borde Monica Green läsa artikelserien i dn.no där det framgår att nästan var fjärde norrman i arbetsför ålder går på någon form av a-kassa eller bidrag. Att räkna om det till tre procents arbetslöshet, ja, det är helt enkelt ett trick med bokföringen.http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1738619.ece

2009-09-15 @ 11:05:01
Postat av: Isbjörn

Nu tag ju Ap nästan hela sin ökning från regeringskamrat SV som i sin tur tog dem som proteströster från Ap för några år sedan, så någon större seger kan man väl knappast se det som. Den största seger jag ser är att Frp äntligen kräver formellt regeringssamarbete, vilket torpederar hela den borgerliga regeringsambitionen. Skulle bara önska de gjort det för 15 år sedan så att vi sluppit under båda Bondevikregeringarna.

2009-09-15 @ 16:29:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0