Alla får inte chansen till utbildning

Nu har höstterminerna börjat i landets skolor, gymnasier, högskolor och universitet.

Tyvärr har inte alla som vill fått chansen. Några lämnas kvar på perrongen för att göra… ja, vadå? Sverige ligger i bottenligan när det gäller ungdomsarbetslösheten (en del kallar det toppen men att ha den högsta arbetslösheten i Europa är ingen topp). För att bekämpa jobbkrisen, stärka näringslivets konkurrenskraft och ge människor ökade möjligheter till arbete vill vi socialdemokrater investera i utbildning. De som inte jobbar eller hittar praktikplats borde ha möjligheter att utveckla kompetensen och stärka konkurrenskraften. Vi vill investera i 50 000 fler utbildningsplatser än regeringen den kvalificerade yrkesutbildningen, komvux/yrkesvux, mastersutbildningar på högskolan m.m. Dessutom föreslår vi breda utökade insatser för att möta den allvarliga jobbkrisen bl.a. genom utbyggda förstajobbet-avdrag, traineeprogram i kommunerna och genom ett särskilt spetskompetenslyft om 20 000 platser. Det är ett viktigt svar på den utmaning Sverige står inför här och nu, men också en viktig investering i Sverige som ett framtida kunskapssamhälle. 


Kommentarer
Postat av: Johan Pettersson

Var din första länk rätt?

Är det en brist på utbildningsplatser idag?Ett större problem är väl de ungdomar som inte vill plugga vidare efter gymnasiet. Men som gärna vill jobba, och även jobba för en mindre lön - bara de får in en fot på arbetsmarknaden. Det är ju idag omöjligt med fackets kontroll. Sätt en lagstiftad minimilön så skulle fler anställa ungdomar!

2009-09-01 @ 09:09:58
Postat av: Surgubben

Vi har skolplikt här i landet som täcker alla så hur kommer det sig att de blev kvar på perrongen?

2009-09-01 @ 09:34:13
Postat av: lasse

Har man hört det förrut.

Uttöka antalet utbildningsplatser??Alltid samma visa år från år från vänstern.Lasse

2009-09-01 @ 18:33:30
Postat av: expat

Den höga svenska ungdomsarbetslösheten är just en riktigt fin rest från sossetiden. Det är verkligen något ni sossar är ansvariga för!Vi behöver en snabb upprensning av arbetsmarknadslagsstiftningen

Slopa hela LAS om nödvändigt.

2009-09-02 @ 16:58:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0