Stora underskott i de offentliga finanserna – regeringen lånar till skattesänkningar!

Moderatregeringen har redan sänkt skatterna med 85 miljarder kronor. Det har bidragit till stora underskott i de offentliga finanserna. Samtidigt har jobben blivit färre. Regeringen räknar med underskott på över 100 miljarder kronor och en arbetslöshet på över 11 procent så väljer moderaterna att föreslå fortsatta skattesänkningar på lånade pengar. Det är ett slöseri att inte använda resurserna till effektiva insatser för jobben. Moderaterna väljer att ytterligare öka klyftan mellan den skatt pensionärer och löntagare betalar. Pension är uppskjuten lön och ska så beskattas. Det måste bli ett slut på att låna till skattesänkningar. Konjunkturen är alltjämt svag även om den har ljusnat något. ESV bedömer ett underskott för det finansiella sparandet i staten, kommunsektorn och ålderspensionssystemet under hela perioden 2009—2012. I år uppgår underskottet i offentliga sektorns finansiella sparande till drygt 2 procent av BNP. Nästa år ökar underskottet till 2,7 procent av BNP. Även det konjunkturjusterade finansiella sparandet är negativt under hela prognosperioden, vilket tyder på en underliggande obalans i de offentliga finanserna. Hur länge ska Borg kunna hålla sig fast vid myten om att han tar ansvar för ekonomin?

Kommentarer
Postat av: Peter Karlberg

Jag försöker men lyckas inte förstå - hur kan du å ena sidan kritisera skattesänkningar på lånade pengar och å den andra sidan verka tro att det finns resurser till "effektiva satsningar för jobben" eller menar du helt enkelt att det vore ok att använda lånade pengar till jobbsatsningar.Låt oss då reflektera över följande: anta att det är så att tack vare skattesänkningarna så köper tillräckligt många en ny Mac i min butik. Det innebär att jag inte behöver minska på personalen vilket gör att åtminstone en ung kvinna får behålla jobbet. Är du hennes behållna jobb ett sämre jobb än de som eventuellt hade kunnat skapas om man istället för skattesänkningen hade valt att "skapa" jobb (mest troligt i någon mansdominerad infrastruktursatsning)

2009-09-01 @ 23:18:04
URL: http://peterkarlberg.blogspot,co
Postat av: Johan Pettersson

Vad jag förstått är det främst S som står för en keyniansk konjunkturpolitik. Det är väl främst ni som står för att ha store underskott i lågkonjunktur?

Skattesänkningar är dessutom också en satsning som ger jobb. Tycker du borde köpa lite fler tjänster för pengarna, det ger ju direkt jobb.

2009-09-02 @ 11:04:16
Postat av: trapets

Till Johan o Peter. Det är stor skillnad mellan att låna till skattesänkningar och låna till att det blir fler jobb. Att det blir fler jobb av att sänka skatterna är en skröna som inte har ngn förankring i forskning (om denna forskning inte styrs av näringslivet vill säga). Att skapa jobb då man lånar pengar till att skapa fler jobb har två fördelar. Den ökar konsumtionen och drar ner kostnaderna för utbetalda arbetslöshetsersättningar samt ökade inkomster i form av inkomstskatter.Med de borgerligas alternativ till att skapa jobb finns en hake då det visat sig att vid skattesänkningar tenderar den att ge mindre arbetade timmar.

2010-05-11 @ 12:16:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0