Borg har helt missuppfattat Konjunkturinstitutet

Tolv miljarder försvinner från välfärden i kommuner och landsting nästa år och året därpå

Just innan vi skulle ha jämställdhetsdebatt i Riksdagen så lämnade Anders Borg beskedet om att de pengar som regeringen gett till kommuner och landsting under valåret, drar in nästa år.

Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal. Trots att 25 000 redan har fått lämna förskolan, sjukvården, vården, skolan och fritidshemmen.

Anders Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets (KI) rapport om konjunkturläget som visar på en förbättrad utveckling i kommunerna nästa år. Men Borg har helt missuppfattat KI eller avsiktligt misstolkat. Hela KI:s prognos om utvecklingen för kommunsektorn bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen hittills planerat. Utan detta resurstillskott väntar det enligt KI nedskärningar.

 - Vi socialdemokrater menar att det nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. För oss socialdemokrater är välfärden viktigare än nya stora skattesänkningar.

- De borgerliga partierna har ställt ut skattesänkningslöften för kommande mandatperiod om närmare 100 miljarder kronor.  Det innebär ännu större nedskärningar i välfärden nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg påstår i ord att de vill värna välfärden men visar ännu en gång att de i praktiken gör precis tvärtom.

Konjunkturinstitutets rapport: läs ända till ”Konjunkturläget”, sidan 125 , det har Anders Borg inte gjort


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0