Det handlar om människosyn

Just nu befinner jag mig i Oslo och inspireras av Martin Kollberg. Det ger hopp och styrka inför framtiden om att vi socialdemokrater ska sträcka på ryggen och både vara stolta över vår historia och satsar på framtiden.

Om hur vi byggde en stark välfärdsmodell med trygga, modiga människor.

Det blir extra ideologiskt tydligt när vi jämför högerns politik med vår. Vi vill hålla ihop grupperna, ge människor fler chanser i livet, stärka varje människas självkänsla. De vill ha större skillnader eftersom de tror att det är en bra modell. De tror att fattiga tar sig i kragen och jobbar hårdare om de blir fattigare och ges färre möjlighet till utbildning senare i livet.

Med full respekt för att de tror på sin modell, men det är ingen bra lösning.

 

Vi ger förslag på fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende. Idag går utvecklingen åt rakt motsatt håll.

 

Stupstocken i sjukförsäkringen och försämringarna i a-kassan har gjort att sjuka och arbetslösa blivit allt fattigare. Regeringen har experimenterat med nya orättvisor och skapat en ny stor grupp av försäkringslösa. Men några nya jobb har inte tillkommit. Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid. Barnfattigdomen har nått rekordnivåer och socialbidragen ökar lavinartat.

 

Det kan inte bli tydligare: Ökade klyftor är inte lösningen. När utanförskapet och klyftorna ökar blir det svårare för människor att förverkliga sina drömmar. Friheten minskar.

 

Vi vill vända utvecklingen och istället ta vara på människors kapacitet. Så lägger vi grunden för fler jobb och ekonomisk tillväxt i framtiden. Därför är valet i höst ett avgörande vägval. En politik för förändring med fler jobb och ökad jämlikhet står mot fortsatt ökande klyftor och fördjupat utanförskap.

 

Peter Andersson

Fredrik Lund Sammeli

Eva-Lena Jansson

Mona Sahlin

Claes Krantz

be sjuka om ursäkt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0