Det är den främre parentesen som är det stora problemet

Det har med rätta varit mycket snack om den bortre parentesen den gångna hösten. Inte så konstigt med tanke på alla uttalanden. Men vi socialdemokrater har alltid sagt att a-kassan är en omställningsförsäkring. Efter att ha kollat med mina kompisar i arbetsmarknadsutskottet, Ylva Johansson och hennes gäng kan jag konstatera att det stora problemet är allt det som moderatregeringen förstört.

M-Regeringen har genomfört en rad försämringar av a-kassan. Ersättningsnivån, finansieringen, medlemsvillkoret, arbetsvillkoret och regler för ränta och återkrav har ändrats. Resultatet är att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Var tredje löntagare står idag utan ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet och bara lite mer än var tionde heltidsarbetande får 80 % procent av sin tidigare inkomst i ersättning.

De regler som gällde för a-kassan under den socialdemokratiska regeringen, och som moderatregeringen brutalt har försämrat, innebar att den som blev arbetslös och som uppfyllt arbetsvillkoret kunde få ersättning från a-kassan under en period. Genom en arbetsmarknadspolitisk åtgärd kunde man kvalificera sig för en ny a-kasseperiod - en gång. Därefter var man tvungen att uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att återigen bli berättigad till en ny a-kasseperiod. Istället kunde man få en annan ersättning om man deltog i de aktiviteter som arbetsförmedlingen tillhandahöll

Vi socialdemokrater vill att arbetslöshetsförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet, stödja strukturomvandling, stimulera efterfrågan när arbetslösheten stiger och motverka lönenedpressning. Den ska vara tydlig, frivillig och solidariskt finansierad. I riksdagen har vi lagt konkreta och finansierade förslag om att förbättra arbetslöshetsförsäkringen. Vi vill att avgiften ska vara 80 kr i månaden, lika för alla. Alltför få anställda har i dag en rimlig inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Vi vill höja ersättningsnivån och taket så att alla som tjänar upp till ca 25 000 kr i månaden 2012 får ut 80 % av sin lön i a-kassa. På sikt är vårt mål att minst 80 % ska få 80 % av sin lön i arbetslöshetsersättning. I ett första steg höjer vi taket till 930 kr per dag 2011 och därefter till 950 kr per dag 2012. Efter 100 dagars arbetslöshet trappas taket i a-kassan ned med 150 kr per dag.

Huvudproblemet med dagens a-kasseregler är "den främre parentesen", dvs att en majoritet av de arbetslösa idag inte alls får någon ersättning från a-kassan och endast en liten bråkdel får 80% av sin inkomst. Vi vill prioritera förändringar som gör att många fler skall omfattas av försäkringen och att reglerna skall vara sådana att man faktiskt får ut pengar från försäkringen när man blir arbetslös, men viktigast av allt är att satsa på aktiva insatser och utbildning så att den som blir arbetslös får chans att få ett nytt jobb.

.


Kommentarer
Postat av: Pär Krantz

Nog är det en omställningsförsäkring alltid. Omställning från en möjlig ekonomisk trygghet till en ekonomisk ersättning som gör att man till syvende og sidst hamnar på bar backe. Detta med nedtrappning efter lite styvt tre månader visar bara att de som "bestämmer" om dessa försäkringar inte lever i verkligheten. De (ni?) tror att arbetsmarknaden översvämmas med lediga jobb och de som är arbetslösa längre än tre månader bara är lata. Min fråga blir dock: Blir hyran lägre efter tre månader? Blir maten billigare? Dagis? Sjukvård? Nä, tillbaka till verkligheten och angrip arbetslösheten inte de arbetslösa!!

2010-12-28 @ 23:11:55
URL: http://farbrorarg.wordpress.com
Postat av: Ante Johansson

Du och många andra socialdemokrater påstår att ca 10 procent får 80 procent i a-kassa. Det är helt fel! Sanningen är att ingen får 80 procent. Det beror på att skatten är högre för arbetslösa än för arbetande. Max a-kasseersättning är 73 procent när man tar hänsyn till straffbeskattningen på arbetslösa.

2010-12-29 @ 08:48:44
Postat av: Bert

"Men vi socialdemokrater har alltid sagt att a-kassan är en omställningsförsäkring."Ordet alltid är starkt ord, och socialdemokrater har definitivt inte alltid sagt att a-kassan är en omställningsförsäkring.

Sedan 90 enbart har a-kassan förändrats massor med ggr och den har alltid ställts hårdare krav på den arbetslöse försämrat ersättning och man har ändrat retoriken till omställningsförsäkring enbart för ett 10-tal år sedan.

Med borgarna som för att komma i makt låtsas köre med sossespråk så är A-kassan sämre idag än socialbidrag, och nån omställningsförsäkring är den definitivt inte, den är mera en förtryckarförsäkring där du efter 30 dgr hamnar i ett läge där 65% i ersättning gäller och där du blir satt i tvångsarbete.

d.v.s majoritetsförtryck av folket vid val som följer en politik av högern men tidigare sossar som gick ut på att förtrycka en minoritet.

2010-12-29 @ 10:17:55
Postat av: Per F

Så går det när man vill att andra ska betala för den egna solidariteten. Det var när fackföreningarna släppte iväg stora delar av finansieringen av A-kassan till politikerna som man också av sa sig makten över både regler och tillämpningar.Det enda vettiga är att ta tillbaka A-kassan från politikerna och låta samhället stå för en grundtrygghet lika för alla.De som är med i en A-kassa ska ha en viss skattelättnad från samhället men inte mer därför att de även vid arbetslöshet kommer att klara sin försörjning utan hjälp från grundtrygghetssystemen.

2010-12-29 @ 13:14:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0