Det handlar inte om Muslimer mot Svenskar

Självmordsbombarens försök till bomdåd i lördags har rört upp mycket känslor. Det som är skett är fullkomligt oacceptabelt och måste givetvis fördömas på alla sätt. Men det vore mycket dumt om detta illdåd skulle leda till att vi blir rädda, stänger och sluter oss. Vi är ett öppet demokratiskt samhälle där vi acceptaerar varandra. Vi brukar passa oss noga för att dra alla över en kam. Att kollektivt bestraffa alla som ser ut på ett visst sätt är lika korkat som att påstå att män är smartare än kvinnor eller tvärt om.

 

Striden står inte mellan Muslimer och Kristna (eller Muslimer och Svenskar) striden står mellan förnuft och extremister, mellan förtryck och demokrati, mellan öppenhet och slutenhet mellan.

Kulturnyheterna börjar sitt inslag den 14 december med en redovisning om vem eller vilka som står för terrorist dåd i Europa. Där visar det sig att av de 1770 terrordår står Islamister för 6 dåd, Högerextremister står för 1596 dåd och vänsterextremister kan knytas till 106 våldsdåd.

De högerextrema i Europa är brokig samling som skiljer sig åt rätt mycket. En sak har de gemensamt, fientlighet mot invandrare och flyktingar. Flest terrordåd i Europa står IRA på Nordirland och ETA i Spanien för.

Säpo redogör i en rapport våldsbejakande Islamistisk extremism i Sverige . Där framkommer bl.a att Hotet från våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige är för närvarande inte ett hot mot samhällets grundläggande strukturer, Sveriges styrelseskick eller centrala statsledning.

 

Nu är det upp till oss att visa att vi gemensamt står upp för ett öppet demokratiskt samhälle där vi respekterar varandra oavsett om vi är män eller kvinnor, svarta eller vita. Vi får ha vilka åsikter vi vill om religion, vi får ha vilka sexuella läggningar vi vill (bara vi inte ger oss på barn som Astrid Lindgren så väl uttryckte det), Vi får ha vilken politiska åsikter vi vill. Men ingen av oss får ta till våld, misshandel eller förtryck.

Håll ihop och stå upp för demokratin

 

 

 

 

Rättsstaten hotad när muslimer tvingas ta avstånd från terrorism; Självmordsbombarens mejl upptäcktes för sent; Hård debatt om debatt GP expr 2 DN aftonbladet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0