Fel om att vi röstat emot en bättre a-kassa

 

I går dunkade borgarna igenom sina förslag med dålig a-kassa, orättvisa avgifter och ekonomisk otrygghet vid arbetslöshet. Det gjorde de med hjälp av Sverige demokraterna och de gör det med övertygelsen om att det blir fler jobb av att människor blir fattiga och otrygga.

Men vad skrivs det om i media i dag. Jo det förvrängs om att vi skulle ha röstat emot våra egna förslag. Det är fel, de två motionerna som det hänvisas till i debatten finns med i vår reservation, liksom fler motioner som skulle förbättra för arbetssökande.

Ylva Johansson förklarar på sin blogg. Vi vill att avgiften ska vara 80 kr i månaden, lika för alla. Alltför få anställda har i dag en rimlig inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Vi vill höja ersättningsnivån och taket så att alla som tjänar upp till ca 25 000 kr i månaden 2012 får ut 80 % av sin lön i a-kassa. På sikt är vårt mål att minst 80 % ska få 80 % av sin lön i arbetslöshetsersättning. I ett första steg höjer vi taket till 930 kr per dag 2011 och därefter till 950 kr per dag 2012. Efter 100 dagars arbetslöshet trappas taket i a-kassan ned med 150 kr per dag. Vi vill prioritera att sänka kostnaderna för medlemskap i arbetslöshetsförsäkringen. Med vår politik kommer kostnaden för medlemskap i en a-kassa att sänkas för alla genom en skattereduktion.

evalenajansson

ylvajohansson gp


Kommentarer
Postat av: Vonna LIndström

Jättebra att du förklarar! Man fick ju lite huvudbry! Men vet media om hur det gick till? Kanske på sin plats att gå ut med en rättelse, folk tror ju på allt de läser...

2010-12-21 @ 13:41:31
URL: http://vonnas.svenskablogg.se/
Postat av: Monica

Wonna, nu finns på hemsidan en text om vad vi röstade för i går. Tragiskt att media väljer att förvränga våra beslut istället för att rapportera om det som faktist hände. Det som hände var att borgarna och SD röstade för en kass a-kassa

http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/SD-stodparti-till-regeringens-daliga-a-kassa/

2010-12-21 @ 14:49:22
Postat av: Robert Rasmussen

Men Monica

Vi vill tydligen ha en bortre parentes. På 1980-talet hade vi högre a-kassa och lägre arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att de som var utan arbete ändå skulle ha en vettig sysselsättning. Det är väl inte så att detta var vårt bästa förslag?

2010-12-21 @ 23:55:54
Postat av: Drlove

Ni hade möjlighet att få igenom 2 motioner, som SD stödde.En höjning av akassan, men valde istället att avstå ALLT... och ni undrar varför S tappar väljare?

2010-12-22 @ 01:34:18
Postat av: Monica

Regeringen har genomfört ett rad försämringar av a-kassan. Ersättningsnivån, finansieringen, medlemsvillkoret, arbetsvillkoret och regler för ränta och återkrav har ändrats. Resultatet är att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Var tredje löntagare står idag utan ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet och bara lite mer än var tionde heltidsarbetande får 80 % procent av sin tidigare inkomst i ersättning.

Vi socialdemokrater vill att arbetslöshetsförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet, stödja strukturomvandling, stimulera efterfrågan när arbetslösheten stiger och motverka lönenedpressning. Den ska vara tydlig, frivillig och solidariskt finansierad. I riksdagen har vi lagt konkreta och finansierade förslag om att förbättra arbetslöshetsförsäkringen. Vi vill att avgiften ska vara 80 kr i månaden, lika för alla. Alltför få anställda har i dag en rimlig inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Vi vill höja ersättningsnivån och taket så att alla som tjänar upp till ca 25 000 kr i månaden 2012 får ut 80 % av sin lön i a-kassa. På sikt är vårt mål att minst 80 % ska få 80 % av sin lön i arbetslöshetsersättning. I ett första steg höjer vi taket till 930 kr per dag 2011 och därefter till 950 kr per dag 2012. Efter 100 dagars arbetslöshet trappas taket i a-kassan ned med 150 kr per dag.Huvudproblemet med dagens a-kasse-regler är "den främre prentesen", dvs att en majoritet av de arbetslösa idag inte alls får någon ersättning från a-kassan och endast en liten bråkdel får 80% av sin inkomst. Vi vill prioritera förändringar som gör att många fler skall omfattas av försäkringen och att reglerna skall vara sådana att man faktiskt får ut pengar från försäkringen när man blir arbetslös, men viktigast av allt är att satsa på aktiva insatser och utbildning så att den som blir arbetslös får chans att få ett nytt jobb.De regler som gällde för a-kassan under den socialdemokratiska regeringen, och som den borgerliga rgeringen brutalt har försämrat, innebar att den som blev arbetslös och som uppfyllt arbetsvillkoret kunde få ersättning från a-kassan under en period. Genom en arbetsmarknadspolitisk åtgärd kunde man kvalificera sig för en ny a-kasse-period - en gång. Därefter var man tvungen att uppfylla ett nytt arbetsvillkor för att återigen bli berättigad till en ny a-kasse-period. Istället kunde man få en annan ersättning om man deltog i de aktiviteter som arbetsförmedlingen tillhandahöll.

2010-12-28 @ 22:15:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0