Utförsäljning av Apotek– en dyr historia

Det duggar tätt med apotek i städerna men de lyser med sin frånvaro på de mindre orterna. Minns ni alla turer om hur viktigt det var för regeringen att sälja ut apoteken?

Först hette det att privatiseringen av apoteken skulle pressa priserna på läkemedel.   – Det går att pressa priserna, sa Göran Hägglund i en intervju i Läkemedelsvärlden 2007. ”Vilka är de viktigaste anledningarna till att avskaffa monopolet?”, frågade intervjuaren. ”Tillgängligheten och priserna.”, svarade Göran Hägglund. Idag låter det annorlunda: ”Det allra viktigaste är inte att pressa priserna utan att öka tillgängligheten. Samtidigt måste vi säkerställa att priserna inte skenar.”, säger han i Veckans Affärer i augusti i år.  Att på två år gå från att ”pressa priser” till att ”hindra att priserna skenar” är ett långt steg. Särskilt som det rör sig om en väldigt viktig del av vår sjukvård och mer än 20 miljarder skattekronor.

Enligt svt kostar regeringens läkemedelsbidrag till de privata apoteken och kunderna i år närmare en halv miljard kronor. Ett extra stöd som riskkapitalbolagen som äger apoteken egentligen inte behöver.

Är det rimligt att inte en verksamhet som ska se till att när vi har tillgång till mediciner på ett säkert och tryggt sätt och till rimliga priser?

Jag tillhör dem som gärna vill ha receptfritt på fler ställen, men det är ju en helt annan grej

 

svt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0