Vindkraften och försvaret

Den 6 juli fick jag svar av näringsministern på min skriftliga fråga om försvaret kommer att stoppa utbyggnaden av vindkraft. Svaret löd att regeringens arbete givit resultat. Nu har frågan blivit än mer aktualiserad eftersom försvaret även överklagar redan befintliga vindkraftverk, med bygglov som blev beviljade för flera år sedan och som sedan länge är lagakraftvunna.

Försvarsmakten har överklagat bygglov för 50 vindkraftverk och totalt kan det handla om ca 280 vindkraftverk. Sammantaget hotas uppemot 1 000 vindkraftverk, med investeringar på över 25 miljarder kronor. I förra veckan fick vi veta att länsstyrelsen i Västar Götaland går emot försvaret. De fem vindkraftverken i Lidköping och Grästorp som försvaret överklagat får stå kvar. I de här fallen har försvaret en gång sagt ja och då uppstår en orimlig situation där den enskilde investerat stora pengar och riskerar att drabbas mycket hårt, säger länstyrelsen. Men hur det går med de andra vindkraftverken vet vi alltså inte

Närings- och energiministern har ambitioner om förnybar elproduktion och har lovat att hålla nere konsumenternas kostnader för den förnybara elproduktionen. Så hur gör hon nu?

Om vindkraften inte får byggas i bra vindlägen blir den dyrare. Detta drabbar på sikt elkonsumenten i form av högre kostnader för den förnybara elproduktionen inom ramen för elcertifikatssystemet. Få kommer att vilja investera i vindkraftverk om försvaret fortsätter på sin inslagna bana.

Strax ska jag debattera med Maud Olofsson i kammaren om dessa frågor


Kommentarer
Postat av: Dennis Larsson

Tack för ditt arbete! En relevant fråga till försvaret. Har det någonsin hänt någon olycka eller olyckstillbud i samband med störningar från något vindkraftverk? Alla som har landat på Gran Canaria kan se att i närhet av den mycket stora flygplatsen finns det en stor vindkraftspark. Har de haft några störningar med sin flygtrafik på grund av den vindkraftparken? Har vi verkligen rätt modell av radarsystem i våra flygplan om de är så känsliga att de behöver fyra mils avstånd från närmaste vindkraftverk?

2010-12-07 @ 16:44:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0