Debatten om jobben, välfärden, jämställdheten och framtiden

Det blev en rolig, tuff partiledardebatt med många spännande ämnen. Det började med osämjan inom den moderatledda alliansen om kärnkraften. Kärnkraften som ju märkligt nog inte fungerar nu när det är kallt. Det borde vara en mycket större satsning på förnyelsebarenergi och avveckla kärnkraften när det finns alternativ så som de rödgröna föreslagit.

Sedan fortsatte debatten om den ökade arbetslösheten, den är nu uppe på 9% och kommer att fortsätta att öka. Invandrade och ungdomar har det tuffast. tittarna fick inget besked om varför drog de ner på komvux, arbetsmarknadsutbildningar och sabbade a-kassan?

Reinfeldt påstod som vanligt att drivkrafterna måste öka (han menar att arbetslösa ska vara fattigare) för att de ska "hitta" sig jobb som ej finns Det var m-ledda alliansen som gick till val på att minska utanförskapet nu har den ökat med 70 000

Fackavgiften är sabbad av den borgerliga regeringen på det sätt att en handelsanställd nu måste betala 750 kr/ menas en akademiker betalar bara 45 kr. Den höga avgiften och de krångligare reglerna för a-kassan har gjort att 500 000 lämnat denna trygghet

Dessutom försvinner 60 000 jobb försvinner inom kommuner och landsting enligt den borgerliga regeringen, de tycks vara nöjda med den utvecklingen. Kommuner och landsting har bara fått besked om statsbidragen för i år. Tyvärr vet de ingenting om nästa år, det behövs långsiktiga besked

Även skatter debatterades rättvisa skatter, skatt efter bärkraft, solidaritet ja tack. Liksom en skola där barnen lär sig utifrån sina egna förutsättningar.

På frågan om hur den kvinnliga kompetensen ska tas tillvara i bolagsstyrelser så backade Reinfeldt från utspelet från Slingman i veckan om att moderaterna vill kvotera.

När det gäller föräldraförsäkringen och jämställdheten kom ett välkomnande besked från Mona Sahlin. Det blir en kickstart för jämställdheten vid ett regeringsskifte.

Efter en diskussion om Sveriges närvaro i Afghanistan, om hur trygghet och bistånd ska hjälpa människorna från Talibaner och extremister, avslutades debatten .

Det var kul och jag tycker naturligtvis att Mona Sahlin var bäst

#superveckan #agenda #partiledardebatt

aftonbladet

expresen socialdemokraterna  dn svd  

 


Kommentarer
Postat av: Thomas i Umeå

Lysande sammanfattning. Kan väl bara tillägga att Maud och Göran bara förstärkte chansen att hamna utanför riksdagen.

2010-01-31 @ 23:46:15
Postat av: Izabelle Friberg

Förlåt Monica, av ren nyfikenhet:Tycker du helt uppriktigt att Mona alltid är lysande fantastisk i alla debatter och Reinfeldt är genomgående lika usel varje gång har tar ordet?Izabelle

2010-02-01 @ 09:39:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0