Idag har jag förmånen att Öppna utställningen och aktivitetsveckan på Sensus i Skövde

Skolan är en viktig del av samhällsutvecklingen. Där läggs grunden för goda samhällsmedborgare. Det ställer stora krav på skolans organisation, lärarnas kompetens och att ansvariga beslutsfattare inte ser skolan som en isolerad ö i samhället. Men idag ska jag passa på att prata värdegrund, ideologi, trygghet och möjligheter för alla inte bara några.

”Vuxenutbildningen måste bli ett väsentligt inslag i valfrihetens samhälle eftersom friheten att välja utbildning inte bör vara begränsad till en kort period under ungdomsåren, inte vara någonting man står inför en gång i livet och aldrig mer. Denna frihet bör vara en återkommande möjlighet för alla dem, som något senare i livet kommit underfund med sig själva och med de möjligheter samhället och arbetsmarknaden bjuder.”

Olof Palme, tal i riksdagen den 23 maj 1962 vid införandet av grundskolan.

Sensus är ett folkbildnings och studieförbund och det är just möjligheten att läsa vidare, läsa in, läsa om och läsa nytt som vuxen som är spännande Kunskap är den viktigaste nyckeln både för landets utveckling och för individens frihet. Ett lands utbildningssystem kan antingen skapa och cementera klassklyftor, eller riva dem. Det kan öppna dörrar till frihet genom fler möjliga framtidsval för individen, eller stänga dem. Vårt val är att öppna fler utbildningsmöjligheter för alla.  Det är inte alla som kunnat tillgodogöra sig kunskapen som liten. Det kan handla om mognad, tillfälligga tragiska händelser, otrygghet eller andra saker som gör att skolan upplevs så olika trots att många lärare anstränger sig för att anpassa undervisningen så hinner de inte med.

Därför behövs möjligheter. Inte bara en chans och två chanser som vuxen, utan en till och en till och en till. Här kan bland annat sensus göra skillnad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0