10 skäl till varför det är dags för den moderatledda regeringen att packa…

 

1.      Regeringens skattesänkningar försämrar välfärden. På ett år har antalet anställda i välfärden blivit 25 000 färre. ( källa SCB)

2.      Bidragen växer: Socialbidragen ökar i mer än 90 procent av landets kommuner. (källa Socialstyrelsen)

3.      Överskott till underskott: Den borgerliga regeringen ärvde 70 miljarder kronor i överskott. Det har nu förbytts i ett underskott om 70 miljarder. (källa Finansdepartementet, 17 februari)

4.      Regeringen slösade bort Sveriges styrka: Ekonomin har utvecklats sämre och arbetslösheten har ökat mer i Sverige än genomsnittet i Europa. Arbetslösheten i Sverige är nu högre än till exempel i Belgien och Tyskland (källa Eurostat)

5.      Klyftan mellan pensionärer och löntagare består: Idag betalar en normal pensionär över 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare. (källa RUT)

6.      Orättvis och inte effektiv: Sjukskrivningarna minskade enligt Försäkringskassan mer under (S)-regeringens sista tre år än under den borgerliga regeringens första tre år. (källa Försäkringskassan)

7.      Stängda dörrar: 40 000 komvuxplatser försvann. 2005/2006 fanns det 140 000 komvuxplatser 2008/2009 fanns det bara 100 000. (källa Skolverket)

8.      Fiaskot med a-kassan: En halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan.

9.      Siffertrixande: Den passiva arbetsmarknadspolitiken växer. Nu befinner sig över 100 000 personer i så kallade "jobbgarantier”. Väldigt få får en aktiv insats. (källa Arbetsförmedlingen)

10.  Arbetslösheten har bitit sig fast: Antalet långtidsarbetslösa har nästan fördubblats under det senaste året (källa SCB)

Men det finns fler skäl....


Kommentarer
Postat av: Mille

Antalet anställda i kommuner och landsting har minskat. Inte välfärden. Välfärden för de arbetande har ökat dramatiskt under alliansen.

Det finns bara ett skäl för en regering att packa, nämligen allmäna demokratiska val. Det borde en riksdagspilutta känna till.

2010-03-26 @ 15:57:32
Postat av: Sven Dufva

Glöm inte hur Alliansen bantade arbetsmiljöverket när de tillträdde 2006. Man drog in ett stort antal arbetsmiljöinspektörer och till följd sjönk antalet inspektioner på byggplatser m.m.Under Alliansens tid vid makten har stressen och riskerna till följd ökat på byggplasterna. Olyckrna med dödlig utgång har blivit betydligt fler.Bara denna vecka avled 3 st. byggnadsarbetare i samband med byggplatsolyckor (källa Rapport 100326 kl.18:00).

2010-03-26 @ 18:37:08
Postat av: KC

6.Orättvis och inte effektiv: Sjukskrivningarna minskade enligt Försäkringskassan mer under (S)-regeringens sista tre år än under den borgerliga regeringens första tre år. (källa FörsäkringskassanDetta tycker jag är en märklig beskrivning av att sjuka och skadad far mycket illa med Alliansens politik av utförsäkringar. Jag gissa det beror på vilket perspektiv man man har. Jag trodde iaf att socialdemokraterna vill kämpa för en rättvis sjukförsäkring?

2010-03-26 @ 19:12:17
Postat av: Oskar Lindgren

1. Totalt ointressant siffra. Det viktigaste är om välfärden är bättre eller sämre2. Inte så konstigt eftersom vi uppleft en global finanskris. Värsta sedan 30-talets depression. Hur skulle ett vänsterexperiment kunnat motverkat denna situation?3 De allra flesta länderna i EU och väst har underskott tack vare finanskrisen. Inga konstigheter. Däremot har Sverige klarat sig bättre än de flesta.4 Sverige har en stark ekonomi som kanske redan nästa år visar plus. Arbetslösheten är lika gemfört med högkonjuktursåret 2006. 5 Pensionärer betalar mindre skatt när de arbetar än vanliga arbetare. Pensionärer behöver inte betala arbetsgivaravgifter vilket gör deras skatt betydligt mindre.6 Sossarna skickade ut 140 personer per dag i permanent fattigdom under sin tid vid makten. Läs förtidspension.7 De borgliga satsar på komvux mer än tidigare sosse-regimer. Skillnaden är att nu måste anledningen till studier för skattebetalarnas räkning måste styrkas.8 det är fritt val att vara med i a-kassan. Avgifterna må ha höjts, men med skattesänkningarna inräknat har plånboken fyllts. Argumentet håller inte. Människors fria val är inte regeringens fel9 Sossarna är mästare på att trolla bort arbetslöshet så jag tror inte Monica Green är rätt person attta fram pekpinnen...10 Om nuvarande regering får sitta kvar får arbetsgivare sänkt arbetsgivaravgift motsvarande de månader som arbetaren varit arbetslös.   Om något är detta en morot.     

2010-03-27 @ 01:40:46
Postat av: Andy

1. antalet anställda är inte samma sak som antalet som jobbar inom kommun eller i privata företag som utför tjänster till kommuner, ex sophantering, skolmat

2. skillnad på antal som har socialbidrag och kostnader för socialbidrag, priserna går som bekant uppåt på det mesta i samhället

3. Sverige har bland de lägsta underskotten i Europa, remember finanskrisen?

4. arbetslösheten i Sverige ligger UNDER eu-genomsnittet, arbetslösheten har ökat mer i % i t ex danmark. s-länder som storbritannien, spanien, portugal, grekland = där det är högst arbetslöshet. en koppling någon?

5. alliansen har sänkt skatten för pensionärer två gånger, (S) har alltid svikit pensionärerna. vem är mest trovärdig som skattesänkare?

6. sjukskrivingarna minskade, ja, men det var för att långtidssjukskrivna förpassades till förtidspension av S.

7. flumskolan är äntligen borta, storsatsningar har gjorts på komvux, yrkeshögskola och högskola. kunskapskrav genomsyrar numer alla utbildning

8. kan inte människor själva välja om de vill vara med i a-kassa eller inte? eller ska alla tvingas finansiera S genom facken?

9. till skillnad från passiva arbetsmarknadsutbildningar och tvångsförflyttning till sjukskrivning finns nu aktiva insatser som länkas till företagens behov, matchning och nystartsjobb bl a

10. arbetslösheten går ner i jämförelse med eu-genomsnittet. år 2005 i högkonjunktur var arbetslösheten på ungefär samma nivå som nu

Slutsats: S favoritsyssla att trixa med siffror består, inga egna förslag så långt ögat når, ni jublar när människor varslas så att ni kan gnälla på regeringen istället för att tänka på vad som kan göras för de som blir arbetslösa

2010-03-27 @ 12:15:18
Postat av: karl-evert johansson

hej monica tack för dina fakta på de tio viktiga punkterna oskar lundgrens inlägg inte värt att kommentera ens en gång. men monica jag skulle vilja veta din ställning i vargfrågan,k-e johansson v-by

2010-03-28 @ 08:33:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0