Förödande kritik av Lagrådet om brist på regeringsduglighet

Lagrådet riktar mycket allvarlig kritik mot regeringens lagförslag på en rad områden. 

 En av landets främsta och mest erfarna juristerna i lagrådet, justitierådet och lagrådsledamöten Bo Svensson säger intervju i dagens Göteborgs Posten att han;  "att han nte tvekar att beskriva regeringen som nybörjare i att regera."

Många av lagförslagen som nu läggs på Riksdagens bord håller så låg kvalitet att lagrådet nu sätter "frågetecken för rättssäkerheten"

 Han nämner som de färskaste exemplen:

 - Plan- och bygglagen som lagrådet bara haft två månader att granska. Vid förra revideringen 1987 fick lagrådet två år på sig att granska och justera.

 - Kärnkraftslagen där lagrådet haft så kort om tid att det  ".. endast undantagsvis varit möjligt att reparera de lagtekniska bristerna.."

 - Skollagen som får än värre kritik. 750 lagparagrafer med "...ett stort antal fel och brister"

Bo Svensson, säger vidare; "Regeringen har startat arbetet för sent, inte haft juridiskt kunnigt folk...."

 - "Regeringen har under denna valperiod underskattat den tid det tar att få fram fullvärdiga produkter."

 Till detta ska läggas den massiva kritik som regeringen tidigare fått från myndigheter, fackliga organisationer och organisationser för dåligt förberberedda förslag med korta remisstider eller i vissa fall helt uteblivna remissomgångar. Man har helt bortsett från berättigade och sakliga invändningar eller i vissa fall efter hård press tvingats gör justeringar i efterhand som drabbat enskilda.  Förändringar i sjukförsäkringen och A-kassa är bara två exempel.

 Visst är detta helt oacceptabelt regeringen undergräver förtroendet för regeringsmakten och tvingar igenom dåligt underbyggda och ofullständiga lagförslag i Sveriges Riksdag.

 Det handlar om en regering som inte har kompetens att använda sig av experternas sakkunskap, inte är beredd att lyssna på konstruktiva invändningar. De är så ideologiskt förblindad och låst i sina egna förslag att de inte har förmåga att ändra sig när verkligheten gör sig påmind.

 I ren desperation tvingar regeringen nu fram över 100 dåligt underbyggda propositioner och lagförlsag de sista månaderna före valet. De vågar tydligen inte lita på att få förtroende en ny mandatperiod.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0