Sanningen om fastighetsskatten

Det var många Skaraborgare som blev lurade av de borgerliga företrädarna i förra valrörelsen. Många trodde tyvärr på de blå dunsterna om att de skulle få sänkt fastighetsskatt. Skaraborgarna fick istället nöja sig med ett namnbyte och att skatten fortsatte att stiga i takt med taxeringsvärdet.  Samma gäller för husägare i Dalsland, Dalarna, Värmland och över huvud taget i så gott som hela landet.

Nej det så kallade löften som borgarna felaktigt vann valet på var att sänka skatten för vissa i Danderyd, för vissa på Djursholm, för vissa på Lidingö med flera . Dessa skulle i gengäld få tusen och åter tusentals kr i gåva.

Vi rödgröna vill ha rättvis skatt även på detta område. Betala efter förmåga och ta dela av välfärden efter behov.

Vårt fastighetsskatteförslag innebär att de som har de dyrare villorna värda över taxeringsvärde på 4,5 miljoner eller mer  kommer att få höjd skatt. Det är enbart cirka 1 % av landets småhus berörs av höjningen

Begränsningsregeln ska utvidgas. Regeln innebär att ingen ska betala mer än 4 % av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt permanentboende.

Fastighetsskatten för flerfamiljshus ska sänkas från 0,4 till 0,22 procent. Cirka en miljon lägenheter omfattas av den sänkta skatten. 

Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas successivt bort, i ett första steg tas uppskovsskatten bort på belopp upp till 200 000 kronor.

 

Vi vill ge villaägarna och småhusägarna lugn och ro. Därför vill vi behålla den nuvarande modellen för fastighetsskatt med några justeringar. Sammanlagt höjer vi inte boendebeskattningen, istället så gör vi en  omfördelning för att skapa en bättre fördelning och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Dessutom kan jag hälsa från OECD i Paris där jag befinner mig nu. FFlera länder har fastighetsskatt och de menar att länder som har det tufft ekonomiskt borde införa fastighetsskatt eftersom det ger stabila inkomster, som inte flyttar utomlands...

 

 

dn-debatt

 

 

kulturbloggen

viktor tullgren

svensson

ulrika falk

 

kolla din fastighetsskatt


Kommentarer
Postat av: Kristina

Det är ju klart att vi ska klämma åt de som bor i Danderyd mm. Vi måste hålla klasskampen högt. Men att sänka f-skatten för hyresfastigheter är väl ändå onödigt. De pengarna behåller ju fastighetsvärden. Vi sålde villan och flyttade in i en bostadsrätt, som är värd ca 5 millar. Tack för att jag inte behöver betala f-skatt för den och jag uppskattar att ni tar bort uppskovsbeloppet

2010-05-27 @ 12:51:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0