Det saknas minst 20 miljarder till välfärden

Under valrörelsen lät det på Borg och Reinfeldt som att det inte fanns något samband mellan att sänka skatterna, mest till de som har det bäst, och kvalité i välfärden. Men utöver att de arbetslösa och sjuka får betala kalaset så blir också välfärden lidande.

Dessutom brukar Borg och Reinfeldt skryta om att det gått så förträffligt med Svensk ekonomi under krisen. Sanningen är att de ärvde ett överskott på 100 miljarder, de ärvde ordning och reda i ekonomin med så starka budgetregler, det har bidragit till att Sverige klarat sig.

Men det finns ett skäl till. Regeringen har låtit arbetslösheten stiga mycket högre än i till exempel Norge eller Tyskland. De har gått ifrån principen att bromsa i högkonjunktur och gasa i lågkonjunktur för att hålla industri och jobb i gång. De sätter inte jobben först de bara säger att de gör det. I stället har politiken gått ut på större skillnader och att det skulle få dynamiska effekter på arbetslösheten.

Nu saknas det 20 miljarder i kommuner och landsting på grund av minskade skatteintäkter som blir följden av hög arbetslöshet. Det saknas också eftersom den borgerliga regeringen inte vill höja anslagen. Det gjorde det bara tillfälligtvis under valåret, för att det skulle se bra ut. Man undrar ju när dessa samband ska avslöjas?

Dessutom blir vi äldre och äldre och kommer att behöva såväl omvårdnad som boende även som gamla och det ska också betalas

 

 

För övrigt kan vi konstatera att vi är ett litet land med en väldigt stor regering, undrar vad det tyder på?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0