Förbjud det giftiga Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) är en av världens vanligaste plastkemikalier, men också giftig. Tidigare har förekomsten av BPA i nappflaskor uppmärksammats. Nu visar en svensk studie att ett kvitto innehåller 1 000 gånger högre halter av den giftiga kemikalien än en nappflaska.

Det är helt oacceptabelt att vi sprider ämnen omkring oss som är dokumenterat hälsofarliga därför skriver jag en motion till Riksdagen om att förbjuda ämnet.

Det giftiga ämnet BPA finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel och returflaskor. Men en ny svenska studie från Jegreliusinstitutet visar att det är kvitton som är den stora boven i dramat. Ett kvitto innehåller 1 000 gånger högre halter av den giftiga kemikalien än en nappflaska.

Forskning visar att BPA har en störande inverkan på hormoner som är viktiga under den tidiga utvecklingen från foster och småbarn till vuxna individer. Studien visar också att kemikalien smittar från kvitton till sedlar och plånböcker.

Det är fullständigt oacceptabelt att det här giftiga ämnet sprids överallt. Tänk bara på alla handelsanställda som tvingas ta i dessa kvitton hundratals gånger om dagen, tänk på taxichaffisar och alla som sparar kvitton i plånboken. Om vi inte förbjuder ämnet riskerar många att få bestående skador

Efter det första rapporterna om att det fanns Bisfenol A i kvitton fanns en medvetenhet om problemet bland handlarna, men ingenting hände. Det är därför dags för Sverige att gå före andra EU-länder och förbjuda ämnet men vi måste också driva frågan i EU,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0