Från kris till… massarbetslöshet: Regeringen kastar in handduken

Det finns två alternativa budgetar i Sveriges riksdag. Två visioner om hur Sverige ska utvecklas de kommande åren. Med alla sannolikhet är det alliansens budget som kommer gå igenom. Enligt regeringens egen prognos kommer Sverige lyfta sig ur krisen, men 2014 kommer över 6 procent att vara arbetslösa. Vad hände med jobben? Har Alliansen kastat in handduken?

 

Den borgerliga regeringen kallar sin budgetproposition för ”Från kris till full sysselsättning”. Vilken verklighet lever de i? Med tanke på regeringens prognos över jobben i framtiden, att arbetslösheten blir över 6 procent 2014, är det inte läge att tala om full sysselsättning. Inför valet 2006 kallade Alliansen 6 procent arbetslöshet för ”massarbetslöshet”. De borgerligas budgetproposition borde alltså hetat ”Från kris till massarbetslöshet”.

 

Regeringen verkar alltså ha kastat in handduken. För om alliansen efter åtta år vid regeringsmakten inte tror sig kunna leverera annat än samma höga arbetslöshet som när de startade, är det dags att tänka om. Det verkar som de har slut på idéer. Deras universalmedicin, skattesänkningar, verkar inte bita. Verktygslådan gapar tom.    

 

Men 2014 hade kunnat se annorlunda ut. I den rödgröna budgetmotionen sätts jobben i första rummet, inte skattesänkningar. Genom att satsa på företag, investera i infrastruktur och klimatsmarta hus gör vi det möjligt för betydligt fler jobb, dessutom vågar vi satsa på jobb i kommunerna för att öka kvalitén i välfärden. Förutom det behöver den som drabbats av arbetslöshet jobb, praktik och utbildning. För den som inte får jobb är praktik ett viktigt steg mot att skaffa sig erfarenheter. Och eftersom arbetslivet ständigt förändras behöver vi en välutbildad arbetskraft som kan ta de nya jobben som växer fram. En jobbpolitik som ser till helheten. 

 

Vi Socialdemokrater kastar inte in handduken. Att folk jobbar är grunden till det välstånd vi byggt i Sverige. Men att folk vill jobba handlar om mer än att sänka skatter. Det handlar också om att skapa förutsättningar för ett gott arbetsliv. Att arbetslösa ska kunna komma tillbaka i arbete. Utbilda sig och växa. Så skapas ett arbetsliv som får hela Sverige att växa. 

 

För övrigt tycker jag att Jytte ett bra debattinlägg och att Olsson har en poäng om medicinpriset

 

ab


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0