Välfärdsjobben som försvann

Tusentals jobb i välfärden – skola, vård och omsorg – har försvunnit. Enligt en rapport från Konjunkturinstitutet som regeringen refererar till i Budgetpropositionen rör det sig om cirka 30 000 jobb. Det är omfattande nedskärningar som skett i välfärden med färre lärare och andra viktiga yrkesgrupper. Vi vet redan att t.ex. resultaten i skolan är historiskt låga. Det handlar om kommunfinansierad välfärd, det är alltså 30 000 färre välfärdsjobb i så väl privat som offentligtsektor. Myten som alliansen påstår att dessa välfärdsarbetare börjat jobba inom privata vårdgivare är med andra ord inte sann.

Var det det Reinfeldt menade när han sa att han skulle värna välfärdens kärna?

I regeringens budgetproposition gör regeringen bedömningen att uppsägningarna fortsätter i år i välfärden. Både mätt i antal jobb och antal arbetade timmar.

Enligt regeringens egen bedömning kommer kommunsektorn att ha ett negativt finansiellt sparande under alla fyra åren nästa mandatperiod. Regeringen skriver dessutom att kommunerna inte nästa år klarar kraven för god ekonomisk hushållning.

Att i detta läge inte ge kommunerna långsiktiga finansieringsförutsättningar är förödande för välfärden i Skaraborg. Det behövs ökade permanenta statbidrag till kommunerna. I det förslag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade skulle kommunsektorn ha tillförts 12 miljarder kronor mer än med regeringens alternativ de kommande två åren. Varav 3,5 miljarder i ökade permanenta statsbidrag varje år.

Att i ett läge med 8% arbetslöshet inte vilja satsa på kvalité i välfärden är ett slag mot det jämlika, solidariska Skaraborg vi en gång hade


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0