186 av 700 parlamentariker

IPU kongressen i Panama fortsätter med debatter, diskussioner och bilaterala samtal. Det är både intressant och lärorikt men också tragisk av insikten om att världen är så fruktansvärt ojämställd. Trots alla tjusiga ord som sägs i plena om män och kvinnor är det en förkrossande mansdominans som styr både nationella parlament men också IPU.

Av oss 700 ledamöter som deltar i kongressen är 186 kvinnor. Och det var ändå en fantastisk förbättring gentemot förra kongressen. Därför kändes kvällens särskilda kvinnomiddag extra angelägen och rolig. Vi åkte minibussar ut till något som kallas gamla stan men som var en ruinstad. Där hade de dukat upp till fetsmåltid i månskenet.

Höjdpunkten blev Chiles ex-president Michelle Bachelet som numera är chef för FN: s kvinnokonvention, den nya myndighet skapas för att synliggöra genus-och kvinnofrågor. Hon hade tidigare under dagen gjort ett lysande inlägg om kvinnorepresentation och de underliggande manstrukturerna som styr samhället.

När hon dök upp på middagen blev hon hyllad som en rockstjärna. Hon var först överrumplad och lite blyg över all uppskattning men insåg läget och hälsade på alla som ville. Att hon dessutom var hon en hejare på dansgolvet visade sig när musiken kom i gång och kvinnor från hela världen äntrade dansgolvet tillsammans. Det blev en fantastiks kväll att minnas länge länge

dn expr  svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0