Är djuren viktigare än arbetare för Moderatpartierna (M, C, Kd, Fp) ???

 

Idag på finansutskottet motsatte sig representanterna från Moderater, Kristdemokrater, Centern och Folkpartiet vårt förslag om krav på arbetsmiljö i offentlig upphandling.

Föga förvånande, det gör de alltid när det gäller att ställa krav på kollektivavtal, säkerhet på arbetsplatsen, arbetstider och andra villkor för anställda.

 Men på samma möte bara några minuter senare föreslog vi att utskottet även bör ha med kravet på bättre djurskydd när det gäller offentlig upphandling inom EU i framtiden.

Bakgrunden till att vi lade det förslaget var den oro alla grisproducenter känner just nu när de håller på att konkurreras ut av billigt utländskt kött som inte haft samma goda djurhållning.

 På det förslaget nappade de borgerliga ledamöterna. De har också uppmärksammats på samma problem. Tyvärr har de inte varit lika snabba med att anamma förslag om ursprungsmärkning av kött, men det är en annan fråga som jag kan utveckla i ett annat blogginlägg.

Det blev alla fall ett litet steg för att behålla en levande landsbygd, svensk julskinka och en jordbruksnäring som klarar sig.

 

Vad lär vi oss av detta? Jo att de borgerliga ledamöterna inte är ett dugg intresserade av att offentliga upphandlingar ska innehålla klausuler som garanterar arbetstagares löner, arbetstider och andra villkor som inte är mindre förmånliga än de som finns i kollektivavtal för arbetare i samma bransch. De verkar vara mer angelägna om bra djurskydd än arbetarskydd.


Kommentarer
Postat av: Bo

Vi har ett fritt handelsutbyte inom EU och då kan vi inte skydda svensk grisnäring med en massa argument som i många fall är överdrivna.

2011-04-05 @ 16:25:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0