Barnen, Panama och framtiden

I går deltog jag på studiebesök strax utanför Panama city. Det tar inte många minuter med minibuss innan de enorma skyskraporna försvinner och slummen breder ut sig. Det är mycket tydligt att Panama har enorma ekonomiska klyftor och att de allra flesta invånarna i Panama är mycket mycket mycket fattiga. Panama som en gång i tiden stått centrum för latinamerikas slavhandel men lämnat det bakom sig för länge sedan, har svåra utmaningar inför framtiden.  

Tyvärr breder narkotikahandeln ut sig både när det gäller odling och smuggling från kanalbåtarna och mindre typ av flygplan berättade en av FN-personalen som var med oss på studiebesöken. Framtiden bygger på att barnen har det bra.

Vi åkte till två olika projekt som stöds av UNICEF. Först åkte vi till en by där kommunen satsade på barn i så kallade riskzoner, de barnen var inte brottslingar eller indragna i droghärvor men riskerar att hamna där om de inte får gå färdigt skolan, får möjlighet till bra fritidsaktiviteter eller har vuxna som sätter ramar omkring dem.

Därefter åkte vi till ett hus där fattiga mödrar och deras barn fick möjlighet till utbildning i hantverk, manikyr, sång och musik, engelska m.m. så att de så småningom skulle kunna leva och få inkomst på sina färdigheter.

Det var härligt att se all kreativitet och entusiasm mitt i all annan misär.

 

Men nu tillbaks till konferensbygganden och förhandlingar om de uttalanden vi 155 länder ska enas om. Jag återkommer om det

dn 2   
exp  svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0