Två steg framåt och ett bakåt i Panama

Så här på avslutningsdagen av IPU-kongressen känns det bra att vi nått framgång på flera viktiga områden. Vi fick igenom ändringsförslag om bland annat att mints 30% av Nationernas Parlament ska vara representerade av kvinnor. Det var många märkliga argument mot den skrivningen men det gick tillslut igenom utan reservation. 

Självklarheter som att flickor ska ha samma möjligheter till utbildning (känns märkligt att vi inte kommit längre år 2011 men så är det)

Dessutom ska inte valkretsindelningar kunna ändras hit och dit mitt under valkampanjer. Det är viktigt att slå fast eftersom det finns regimer som ändrar valkretsar för att stänga ute vissa Riksdagskandidater. Dessutom beslöt vi att det ska vara mer öppenhet i samband med val så att det lätt ska kunna kontrolleras.

En annan viktig fråga som jag fick argumentera för att få in var att alla ska ha rösträtt, dvs även de som inte ha en fast adress. Hemlösa ska givetvis ha sina demokratiska rättigheter de också 

Däremot kom vi inte ända fram när det gäller om hur internationella valövervakare fritt ska kunna kontrollera val. Där jobbar vi på en reservationstext just nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0