Är det de giriga kortsiktiga riskkapitalisterna som ställt till det?

Vilka är det som levt över sina tillgångar, är det de som köper aktier på lånade pengar för att spekulera på andras bekostnad eller är det de som lever under existensminimum?

En intressant fråga idag när finansutskottet sammanträder extra pga ekonomiska krisen.

Det finanspolitiska ramverket och överskottsmålen, som Socialdemokraterna drev igenom efter -90tals kraschen, har bidragit till att Sveriges statsfinanser är i ett betydligt bättre skick än i många andra länder. Det är en styrka. Vi kommer aldrig att medverka till att de offentliga finanserna äventyras.

 

Men samtidigt är Sverige inte opåverkat av omvärlden. Om återhämtningen i USA och EU fortsätter att vara svag påverkar det tillväxt och sysselsättning även hos oss.

Den borgerliga regeringen har inte fixat jobben, de bara påstår att de har det men med en arbetslöshet på över 7% och en långtidsarbetslöshet som biter sig fast, är det inget annat än ett misslyckande. Klyftorna växer även i Sverige och barnfattigdomen ökar. Regeringens politik, med stora skattesänkningar och urholkade sociala skyddsnät, medverkar till ökade skillnader mellan människor som riskerar att leda till större motsättningar även hos oss.

I spåren av den ekonomiska krisen i världen ser vi även en tilltagande social oro i flera länder. Segregation, utanförskap och hög arbetslöshet skapar en brist på framtidstro som är farlig. De kravaller som vi kunnat bevittna i flera städer i England är en påminnelse om vad som händer i ett samhälle där de sociala klyftorna tillåts växa sig för stora och där stora grupper av människor ställs utanför. Så kan vi inte ha det.

Inför finansutskottet idag noterar jag att Borg och kompani på DN-debatt, upprepar krav som vi redan diskuterat men de tilläger att det behövs ytterligare muskler till att kontrollera och tygla marknaden.

Är detta ett erkännande att det är de giriga kortsiktiga riskkapitalisterna som ställt till det?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0