Hon hade ingen aaaaning, det har hon nu!

Infrastrukturministern visste inte vad som pågår ute på vägarna när det gäller den ökade brottsligheten av tung trafik. Men nu efter min Interpellationsdebatt vet hon det. Att justitieministern inte ville svara om vad polisen och åklagarmyndigheten ska göra för att snabbare komma åt den olovliga trafiken ser jag som ett problem.

Att dessutom Näringsministern inte ser att Svenska och utländska seriösa åkare slås ut av den illegala trafiken som bara ökar och ökar är illa varslande. Hur kan regeringen vara så ovetande när vi andra får information varje vecka om hur underbetalda chaufförer tvingas till annan brottslighet för att överleva.

Problemet att Svenska och utländska seriösa åkare konkurreras ut av de oseriösa faller kanske mellan stolarna/departementen så att ingen gör något, det är mycket allvarligt. Dessutom gäller det att kunna hålla isär begreppen. Olaglig trafik är inte enbart kopplad till cabotagetrafik.
Problembilden är mer komplicerad än så. Olaglig trafik kan bedrivas av en svenska och utländska aktörer.

Kort består de olagliga transporterna av:
1. Svenska fordon utan tillstånd för att bedriva yrkesmässiga transporter.
2. Utländska fordon utför inrikes transporter i Sverige utan koppling till cabotagereglerna. Till exempel utförs omfattande trafik med fordon och förare från tredje land. Det finns en stor mängd av utländska fordon som är placerade i Sverige, enbart för att utföra transporter i ren inrikestrafik. Fordonen har inte varit hemma i sina respektive hemländer på lång tid.
3. otillåten cabotagetrafik. Det vill säga, trafik som inledningsvis var cabotagetrafik men som har pågått längre tid än vad regelverket tillåter.

Med andra ord är den olagliga trafiken betydlig mer komplicerad än att bara hänvisa till cabotagetrafik. Men den borgerliga regeringen har lämnat walk over i frågan.

Chatarina Elmsäter- Svärd påstod i sitt svar att hon inte såg några större problem men hon ändrade sig under debattens gång.

När jag talar med Åkeriföreningen, åkeriägare och fackförbundet Transport säger de Citat ” Det är minst sagt häpnadsväckande att denna utveckling har kunnat ske, utan att myndigheterna har agerat” . Jag bad ministern vakna, komma ut i verkligheten och kom gärna hem till Skaraborg där åkare, fackförbund och politiker kan visa på plats hur det ser ut. Hon lovade att göra det.


Åkeri  LO

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0