Syna den olagliga yrkestrafiken

Det har blivit svårare för den seriösa åkerinäringen att klara sig. En utvecklad illegal inrikestrafik har försatt svenska åkerier i en närmast ohanterlig konkurrenssituation där stora godsströmmar sker i form av olaga inrikes yrkestrafik. Det innebär sämre villkor för transportarbetarna och sämre miljö på våra vägar. Detta vill vi socialdemokrater motverka.

Seriösa åkerier möter problematiken med att importera billig arbetskraft via utländska bemanningsföretag eller genom att anlita egenföretagare. I EU-sammanhang brukar de senare betecknas som ”falska egenföretagare” eftersom de i praktiken agerar som osjälvständiga anställda, utan de rättigheter som normala anställningar i Sverige brukar ge.

Vi socialdemokrater ser en ökad risk i att den riktning som åkerinäringen har tagit, kommer att göra att seriösa åkerier som försöker leva upp till nationella regler om lönevillkor och beskattning slås ut. Åkerinäringen brottas sedan länge med låg lönsamhet och små vinstmarginaler. Den klarar inte konkurrens från åkerier med mer än halverade lönekostnader.

Vi måste agera mot låga löner och dåliga förhållanden i åkeribranschen, och för en åkerinäring där de seriösa företagen inte behöver konkurrera med olaga yrkestrafik. Därför har jag ställt interpellationer i frågan till såväl näringsminister Maud Olofsson som till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och till justitieminister Beatrice Ask

Jag avvaktar med spänning deras svar på hur de tänker agera för att den seriösa åkerinäringen ska klara sig på sikt, ministar ska svara inom 2 veckor på de Interpellationer vi lägger
IP till Ask
IP till Olofsson
IP till Elmsäter-Svärd


Kommentarer
Postat av: Göran Carlsson

Bra att någon tar i detta problem. Som det är nu så far dessa utländska åkerier kors och tvärs med inrikes gods. Skall man se på miljön är det dessutom fel att köra med de små godsvolymerna som deras kombinationer tillåter. Jobba på! Det finns stort stöd för det du gör.

2011-08-12 @ 08:03:41
URL: http://norrhumanist.wordpress.com
Postat av: RN

Jättebra att du tar tag i detta problemet som är väldigt stort i Skåne med många utlandsåkerier som har det väldigt tufft mot dom stora speditörerna som det i princip är omöjligt att transportera för om man inte är ett utländskt åkeri från Bulgarien,Estland,Kroatien eller andra lågprisländer eller betalar långt under dom avtal som finns på svensk arbetsmarknad. Det finns även åkerier som tar med sig papper från flera fordon och flyger till ut från Sverige och får en stämpel sedan tillbaka igen och då kan fordonen fortsätta att köra i Sverige utan att ha lämnat landet.Det förekommer även mycket stölder av allt som går att stjäla från ett fordon också men framförallt diesel även från inhägnade områden.

2011-08-12 @ 15:52:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0