Är det verkligen fred vi vill ha?

Så sjöng Thåström i Emperiet redan på 80-talet men det var Mikael Wiehe som skrev låten till Hoola Banddoola. I höst har vi hört Laleh framföra den på sitt mycket speciella sätt.

Texten är provocerande eftersom den ifrågasätter det som vi tycker är självklart att alla skulle vilja ha, nämligen fred. Så här i juletid önskar vi extra mycket att vi kunde få fred på jorden.

Tänk om vi kunde få uppleva fred mellan Israel och Palestina snart. Två stater som lever sida vid sida som goda grannländer. Det vore fantastiskt. Tänk om Unesco kunde utse någon av alla de historiska platserna i området till Värdsarvslistan. Nu har ju Palestina kommit med som medlemmar i Unesco (trots att den borgerliga regeringen i Sverige var emot). Nu kan de framföra synpunkterna om att det märkliga i att det inte finns något på Unescos världsarvlista från Mellan Östern med på listan.

Tänk om Israeliska bosättare kunde sluta bygga hus och bosättningar på Palestinsk mark. Det underlättar inte fredsprocessen precis att de fortsätter och fortsätter att bygga. Vi de verkligen ha fred?

Det är dags för Sverige att erkänna staten Palestina och rösta för det i FNs generalförsamling.

Det är dags att gå från ord och sång till praktisk handling. Är det verkligen fred vi vill ha, då måste vi också agera och inte passivt titta på

Kommentarer
Postat av: anita lindblad

Jag håller med! Vet inte om du såg den norska dokumentärfilmen "Gazas tårar" som gick på teve häromkvällen? Sällan har krigets fasor kommit så nära. Jag hör inte till de lättrörda, men när jag såg de fosforsbrända palestinska barnen, döda och levande om vartannat, grät jag strida floder. Eller de små svartlockiga barnen, alla under fem år, en av dem med stora uppspärrade ögon: arkebuserade av israeler på nära håll med skott rakt i huvudet eller hjärtat.Jag skäms över Sveriges agerande i Palestinafrågan!

2011-12-22 @ 11:33:53
URL: http://www.pyttiminpanna.wordpress.com
Postat av: Marie

En kanonlåt alla fall

2011-12-25 @ 16:24:30
URL: http://fotbollsfrugan.blogspot.com/
Postat av: Martin T

Det finns redan flera platser på UNESCOs lista:

Bahai i Haifa och i Västra Galileen

Den Vita staden i Tel Aviv

Massada

Bibliska gravhögar bland annat i Beersheba.

Rökelsevägen i Negevöknen

Gamla staden i Akko.Flera av dessa platser har betydande arabisk befolkning.http://whc.unesco.org/en/statesparties/il

2012-02-21 @ 10:18:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0