Avtal i Durban för miljöns skull

 

Igår kom världens länder överens om ett lagligt bindande avtal på toppmötet i Durban. Det är bra, ett steg i rätt riktning. Men nu gäller det att gå från ord till handling och ta ansvar för miljöomställningen på hemmaplan. Här har världen, EU och Sverige mer att bevisa.

 

Vi Socialdemokrater började arbetet för att komma bort från beroende av fossila bränslen som olja, kol och naturgas, till förnybara bränslen. Alla svenska jobb både privata och offentliga är beroende av fossila bränslen. När dessa blir dyrare och dyrare, på grund av att oljan håller på att ta slut, då har den som ställt om till förnybart och den som har mindre energiförbrukning en konkurrensfördel.

Vi vill göra denna omställning på samma sätt som vi gjort tidigare i Sveriges historia för att komma framåt till ett modernare samhälle. Vi vill använda politik. Det handlar om regler och lagar och det handlar om att göra det som smutsar ner dyrare att använda. Istället förslår vi investeringar i sådant som också gör att utsläppen minskar. På så sätt får ju åtgärden dubbel miljönytta.

Minns ni de lokala klimatinvesteringsprogrammen som socialdemokraterna införde 1998?

De ledde det till investeringar i kommuner och företag lokalt i Sverige som minskade utsläppen med i genomsnitt 2 miljoner ton koldioxid per år. Det är nästan två tredjedelar av utsläppsminskningarna i Sverige 1998-2006 som beror på dessa investeringar.

Det var kommuner som byggde biogasanläggningar, det var bostadsbolag som energieffektiviserade, det var företag som satsade på ny klimatvänlig teknik.

Det behövs mer sådant som bygger Sverige starkt och som gör att vi är ett föredöme i den viktiga miljöomställningen

 

Dessutom måste var och en av oss fundera på vad vi kan bidra med själva. Hur kan vi hushålla, spara och effektivisera? Och när vi vet det hur kan den kunskapen spridas till fler?


DN


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0