Carema ska skatta i Sverige – så snällt !!!!

 

Carema har avslöjats med fingrarna i syltburken, dels genom vårdskanadaler och dels genom att det visat sig att de placerat pengar i skatteparadis. Idag på Luciadagen och inför de kommande debatterna i Riksdagen om kvalité i äldrevården backar de. Fortsättningvsi ska det skattas i Sverige på de vinster de gjort på vården. De vill inte ha en skattediskussion säger de men frågan är om de äldre kommer att få ta del av en bättre omvårdnad?

Carema Care har uppmärksammats för brister på rad äldreboenden. Det har handlat om undernäring och liggsår bland de gamla samt brist på personal och vårdutrustning. Samtidigt har koncernen Ambea, där Carema Care ingår, ökat sin nettovinst kraftigt. Från 88 miljoner till 624 miljoner i vinst visar vilken vinstmaskin det blivit för privata intressenten i vällfärdssektorn

Det är av högsta vikt för förtroendet för skattesystemet att de pengar som skattebetalarna betalar i skatt används till det som är tänkt. Medborgarnas vilja att betala skatt till gemensamvälfärd undergrävs om de ser undermålig kvalité och skatteflykt för de som tjänar storkovan. Å nu inför lagändringshotet ska vinster i Carema Care skattas i Sverige på de vinsterna, säger Magnus Lindquist på Triton


DN  Resumé 2 AB expr Ola jämlikhetsanden Moberg


Kommentarer
Postat av: Britta Sethson

konsekvensen blir väl att vinstkraven blir ännu högre för att det ska bli ett nollsummespel

2011-12-13 @ 16:32:06
URL: http://nyabrittas.wordpress.com
Postat av: Emil Bengtsson

Hur många hundra miljarder slösas bort i kommunerna?

Är inte det viktigare än 200 miljoner i vinst?

Korruption och svågerpolitik kostar mer är 100 Carema. Men det är väl inget som medskyldiga vill rota i.Dumma Svenskar är ju tysta.

2011-12-13 @ 17:01:34
Postat av: Arne Roland

Riskkapitalbolagens ägande går ofta via en lång rad av bolag. För att visa hur en sådan kedja av ägande kan se ut och då med Carema som exempel följer här en uppräkning av ingående bolag. Ägandet går alltså från de lokala bolagen till de båda riskkapitalbolagen via de andra uppräknade bolagen.

Ett antal lokala bolag som bedriver verksamhet,
främst inom äldreomsorgen.
Carema Care AB 
Carema Vård och Omsorg AB
Carema Holding AB 
Ambea AB 
Ambea Holding
Triton och KKR 

Triton är ett tysksvensk riskkapitalbolag (egentligen uppdelat i flera bolag) registrerat i skatteparadiset Jersey. KKR är ett amerikansk riskkapitalbolag. Båda bolagen har
mångmiljardomsättning. De äger 50 procent vardera av de ovan uppräknade bolagen..
Holdingbolag är enligt reklamen ett vanligt instrument för att optimera distribution av vinst, vilket på vanlig svenska blir att undvika skatt. Ofta är de registrerade i något skatteparadis.

Ambea äger förutom Caremaföretagen ett antal företag i andra branscher. Bolaget lånade förra året 8 miljarder kr, hälften av beloppet från Kriton/KKR. Utlåningsräntan var 12 procent medan räntan för de som lånade ut pengarna var cirka hälften. Ett sätt att hålla ner vinsten och samtidigt ge stora ränteinkomster till de mera anonyma Kriton/KKR.

Jag skickade in ovanstående med lite mera text före och efter som en debattartikel i min lokala tidning men de tar inte in den trots påstötningar. En del av uppgifterna är säkert väl kända av läsare här men adressaten var som sagt en annan från början. Via "allabolag.se" har jag följt raden av bolag.

Det är kanske inte så lätt att för skattemyndigheterna och andra att kolla om utfästelserna om att betala skatt i Sverige följs i denna härva av företag.

2011-12-13 @ 19:02:00
Postat av: Bengt Silfverstrand

Ja, så snällt. Detta är ju bara ett spel för gallerierna. Vinstdriven vård måste utmönstras ur hela den skattefinansierade välfärdssektorn.

2011-12-13 @ 20:34:36
URL: http://www.s-info.se/silfverstrand
Postat av: Lars

Ja, nollsummespel är det verkligen, men bara för staten. Staten ger bidrag till kommunerna för att förbättra omsorgen, samtidigt som man vill tvinga kommunera att anlita privata utförare av omsorgen, bl.a. Carema. Då blir det billigare för kommunerna, jämfört med när kommunerna själva drev verksamheten. Och då är det ju rimligt att de privata företagen gör vinst (vilket förutsätter att kostnaderna i verksamheten pressas ner ytterligare).Åtminstone om man får tro det som specialisten på omsorg, Jonas Morian, har skrivt på sin blogg. Nu ska denna vinst beskattas i Sverige. Så att staten kan skicka vinsten vidare till kommunerna... som skickar vinstskattepengarna vidare till vårdbolagen.På bloggen Högbergs tankar avslöjas att Carema har skrivit brev till kommuner som ännu inte har några privata utförare inom äldreomsorgen. Carema har sett över sina "affärsområden" och lova att bättra sig, bl.a. betala skatt i Sverige.Carema förbereder sig alltså för expanison och vinster från ännu fler kommuner, med stöd av regeringens nya tvångslag. Ett steg bakåt och ett steg framåt.Undrar bara vem som har skrivit brevet. Så här står det på konusltfirman PromeMorians hemsida, under rubriken "Tjänster":"Jag har genom åren författat mängder underlag till debattartiklar åt politiker, fackförbunds- och näringslivsföreträdare, organisations- och myndighetsfolk. Parallellt med detta har jag själv bloggat, skrivit krönikor, ledartexter och mycket annat. Som frilansskribent skriver jag dels i eget namn och dels på uppdrag av andra som vill få saker uttryckt på ett effektivt och övertygande sätt. Allt jag själv undertecknar är mina egna åsikter."Och det som undertecknas av bolagens egna direktörer är alltså inte Morians åsikter. På sin blogg har han dock skrivit:"Det var väldigt välkommet att det socialdemokratiska förtroenderådet nyligen kunde slå fast att s vill ha långsiktiga mål för sysselsättningen och antal arbetade timmar, samt mål för statliga infrastrukturinvesteringar. Det här är politiska områden där socialdemokraterna traditionellt har trovärdighet och alliansregeringen framstår som svag.Att däremot hota med att riva upp kongressbeslut om att acceptera vinstdrivande företag inom välfärdssektorn är knappast en valvinnare."Är det Carema eller Attendo som ger s råd om hur man vinner val?

2011-12-13 @ 22:16:13
URL: http://larsflemstroms.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0